Niemand kan het ontkennen, de grote deal is rond?
Eandis en Infrax fusioneren in Fluvius. Los van het feit dat dit een overhaaste deal is, vind ik het vooral héél frappant hoe hét weer gespeeld wordt.
Vooral politiek gezien is er toch iets “vreemds” aan de hand. Ik leerde uit de hele Chinasaga dat onze minister-president het beslissingsrecht o zo graag in de handen van de gemeenten en diens mandatarissen legde ( zie deze post ) of nog straffer is deze quote ( bron Standaard )
Bourgeois: ‘Lokale autonomie is een belangrijk principe waar we niet aan tornen. Het is niet aan ons om plots vroegtijdig tussen te komen.’
Ah bon, waarom deze fusie wél al framen? De info-avonden moeten nog komen?? Dit klopt totaal niet met bovenstaande stelling. Is er wéér meer aan de hand?
Of zijn al die lokale mandatarissen gewoon maar stromannen? Ik ben al eens voor m’n kritische houding ter orde geroepen, maar nu wordt het toch wel een beetje moeilijk om wéér te zwijgen.
Voorlopig moet ik me baseren op basis van wat de media er over schrijven. En daar kom ik toch wel wat rare feiten tegen.
- lokale mandatarissen krijgen geen zitpenningen meer. Een besparing zowaar! 229 ( tot 238 naargelang de bron ) mandatarissen vergaderen ong 8 keer per jaar voor 205 euro = 380 000 euro
- De belangrijkste opdracht is uiteraard het beheer, het onderhoud en de investeringen in het netwerk. Daarnaast is de maatschappij ook bevoegd voor energiepremies, de aanmelding van wie zelf energie opwekt, de energiemeters en het databeheer. Euh, Wat rest er nog?
- ‘Al de rest, zoals de installatie van laadpalen of de verkoop van extra opties bij digitale meters, moet worden overgelaten aan de privé’ Dat zijn de kruimels?!
-
Kop Standaard: “Eandis en Infrax nemen Tommelein in snelheid” ; als dat geen verwijzing naar het spelletje is?!
- burgerparticipatie is nu niet aan de orde bij Eandis, Infrax of Fluvius, maar wel bij een nieuw vehikel rond groene stroom. Dat geeft hoop natuurlijk, als je nu al over een vehikel moet spreken.
Ik begrijp gelukkig al de politieke spelletjes net. De lokale mandatarissen staan vaak onder ‘toezicht’ van de nationale tak.
- N.VA hoopt te scoren via het snoeien in de mandaten. Hierbij spelen ze in op de Publischandalen
- Open VLD tracht een beursgang te organiseren. Hierbij hopen ze in te spelen op de vraag voor burgerparticipatie. ( beurs = voor de happy few, again )
- CD&V ziet hun 2 voorzitters scoren en hoopt hierdoor opnieuw in het midden van het bed te blijven. Trouwens een tendentieus artikel, want het hebben over “gepakt in snelheid” betekent zo veel als “politieke spelletjes spelen”!
Onze gemeente buigt zich de komende dagen over het dossier. Hierbij hou ik de commentaren in het achterhoofd van
- Dirk Vansintjan die terechte bezwaren laat optekenen
- de gemeente Eeklo die aantoont dat het anders kan
- De gemeente Roeselare die ook z’n kritische bedenkingen heeft op een monopolie!
- Beauvent die een level playing field wil
Ik geef mezelf en iedereen die nog wil de hoop op een eerlijke energiemarkt vanwege deze uitspraak, al is het maar weer gazettenpraat:
Er komt ook een kerntakendebat, dat mogelijk activiteiten van de netbeheerders zal teruggeven aan de private markt.
Als uitsmijter geef ik dit nog mee:
Eandis en Infrax verwachten dat dit proces “in de komende weken” succesvol zal worden afgerond. zie deze afbeelding over hoe ‘voorbereid’ dat allemaal al is.
5 gedachtes over “Dag Geert, wie is het laatst aan het woord!?”