Certreeficaat

Het certreeficaat is het bewijs van jouw ethisch engagement

Op deze referentie wordt het aantal bomen dat jij sponsorde vermeld. Fysiek staan ze in Mbar Toubab, een agrobos geplant door OZG. Eens het agrobos voldoende groot is, worden er diverse ‘crops’ geoogst. Sommige daarvan kunnen bij de Senegalese acaciagomfabriek ten gelde worden gemaakt. Een zeer klein deeltje van deze opbrengst, 1 à 2%, wordt terug gestort naar het certreeficaatpotje. Dit ethisch deeltje vloeit ofwel terug naar de certreeficaathouders; ofwel kan deze beslissen te herinvesteren.

Dit is het unieke van ons project: Het is een investering in een duurzaam project. Op deze manier geef je mee een aanzet tot een micro-economie, waarbij de cashcrops een rollend fonds doen ontstaan. De dorpelingen weten hun geld, in de handen van de vrouwen natuurlijk, prima te besteden. Dat leren we uit de ervaringen in Burkina Faso.

Het certreeficaat-systeem ligt mezelf zo nauw aan het hart dat ik op 14 feb 2020 voor een centje per fietsronde op de piste van Wilrijk ging rondtoeren.
Zo kwam ook het certreeficaatrekeningnummer tot stand.

Er wordt bij OZG over nagedacht of we dit systeem als een éénmalige actie beschouwen of het levend(ig) houden. Wel is het zo dat een boom nu 2 euro kost, vanwege de noodzaak van “fencing”. De druk van het grazend vee is enorm.

psje: Ik had er in m’n enthousiasme enkele 1000den laten drukken en heb dus nog een dozeke over hehe