Leerlingen sleuren letterlijk en figuurlijk een rugzak mee. Het valt me op dat echter deze steeds fysiek zwaarder weegt, maar figuurlijk haast niets meer voorstelt! De broodnodige algemene kennis waar leerkrachten (te) vaak willen op beroepen is er niet meer. Chat GPT opent een nieuwe doos van Pandora waarin menig onwetend student zich in vergaapt.
Het is meer dan nu hoogtijd dat we de liefde voor het échte lezen weer nieuw leven inblazen en die vermaledijde rugzak vol beslommeringen vullen met blokjes, blokjes van kennis.
Als wij, leraren, er dan nog in slagen ze niet volgens een plannetje maar “Out of the box” te leren er mee omgaan, kan er vooruitgang geboekt worden. Het is vechten tegen een bierkaai, ‘k weet het. Onze jeugd consumeert massa’s data. Van Tik-tok over Instagram naar Snapshat als ‘degelijke’ bronnen van ‘wetenschap’?
Zien ze eigenlijk nog wel iets, Is er inzicht of blijkt het enkel oppervlakkige inkijk, een vluchtig waarnemen in een immer volatiele wereld? Daarom is er nog nood aan bagage; niet?
Daarom deze uitnodiging om eens een goed boek te lezen; wat brainfood.
- Zo zit de wereld in mekaar: topboek van Vaclav Smil. Een régelrechte aanrader en een bron van mijn vertoog van de 10plagen ( de boekbespreking vindt u hier )
- Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet. Klimaat veranderde vroeger ook hoor!
- Econoshock ( 1 en 2 ) van Geert Noels: schokgolven die worden veroorzaakt door een groeiende bevolking. Een eye-opener voor iedere leerkracht aardrijkskunde.
- Gigantisme van Geert Noels. Kan alles ongebreideld blijven groeien? Een eerder economisch vervolg op Econoshock
- Het klimaatboek van Econopolis: nog te lezen, maar was voor mij een shock dat het uitkwam.
- Groei maakt gelukkig van Peter De Keyser. Hij schrijft een vertoog voor gezonde groei en dat begrijpen is echt wel nodig aangezien de wereldbevolking nog zal aangroeien de komende jaren.
- Lang leve de mens: een optimistisch verhaal van Ralf Bodelier over hoe we de aarde wél met 10 miljard runnen kunnen. Zijn optimisme staat wel in contrast met mijn realisme en kennis die ik uit andere boeken haalde. Net dat maakt alles zo leerrijk.
- Omarm de chaos van Jan Rotmans is hét referentiewerk als je jouw leerlingen wil initiëren in het systeemdenken. Het was een openbaring dit werk te doorgronden.
- Waarom cola duurder is dan melk van Bas Haring; geeft je inzichten in de economische drijfveren van oa landbouw en grondstoffen.
- De nieuwe Zijderoute van Jonathan Holslag; terwijl Vlaanderen neuzelt en treuzelt, worden de echte brokken voor onze neus wegge… roofd
- Alles voor de winnaar van Dambisa F. Moyo; een inzicht in de mondialisering, goed voor de ecomisch sterke richtingen. Het is een prelude op het werk van Vaclav Smil en voor sommige hoofdstukjes een schitterende verdieping.
- 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari; inzichten in migratiestromen en mensheid (ipv ~dom). De commentaren die voortvloeiden uit de nieuwe geschiedenis en vooral van echte geschiedkundigen doen me twijfelen het alsnog te lezen.
- Blauwe economie ( 1 en 2 )van Gunter Pauli; hoe kan je afval opwaarderen tot nuttige grondstof?- Deel 1 en 2 waren al fantasische bronnen van blauwe micro-economieën. Benieuwd wat nr 3 ( enkel in Italië, per toeval, gezien ) brengt.
- 40°C in de schaduw van Jill Peeters; de basisbeginselen en begrippen van de werking van ons klimaat.
- Clean Meat van Paul Sapiro; vooral het introductiefilmpje van Tegenlicht zet vanaf seconde 1 de toon helder over wat je mag verwachten in dat boek.
- Klimaatgeneraal van Tom Middendorp: een vertoog naar de linken tussen klimaat en conflicten in de wereld. ( bespreking leest u hier )
- Van muur tot muur van Jonathan Holslag: een razend boeiend boek die iedere leerkracht aardrijkskunde als achtergrondkennis best mag gelezen hebben.
- …
Excursies, een noodzakelijk kwaad of een levend leerboek?
- Pairi Daiza, antropologie en ethologie in 1 dag
- Burgers Zoo: ecodisplays die je een reis rond de wereld geven qua biotopen
fotocredit: Image by Gerd Altmann from Pixabay