AIA,AIA: alles is aardrijkskunde, aardrijkskunde is alles

Wat als je geografie mindstormsgewijs benadert? Deze woordspeling popte in m’n rusteloze brein op na het bekijken van de Legomovie. Als je inderdaad altijd nauwgezet “het plan” trouw blijft ontstaat er nooit iets nieuws. Stout gezegd is het steeds maar uitproberen van nieuwe eiwitmantels het succes van virussen. Dat muteren doet overleven.

Daarom spoor ik leerlingen aan om met de blokjes kennis en feiten omtrent dit geniale vak aan de slag te gaan. Blijkt dit nu een vorm van systeemdenken avant la lettre te zijn..

Waarom durf ik ons vak geniaal noemen? Je hebt de andere wetenschappen nodig zijn om een geomaster te worden in dit vak. Ja, je leest hier een verwijzing naar legomaster(c) en ja bewust mijd ik even de term aardrijkskunde omdat dit bij velen een minder positieve conotatie oproept.

Om geomaster te worden beschik je best over een gezonde dosis

  • fysica, soms wel eens natuurkunde genoemd, om de waarneembare invloeden en veranderingen te beschrijven,
  • chemie of scheikunde, alhoewel deze laatste term imho te kleinerend is, om de inzichten in de processen zoals deze van koolstof te doorgronden,
  • biologie om het leven in de biosfeer en de ‘natuurlijke’ gang van zaken in aardrijkskunde en de interacties tussen abiotische en biotische factoren te kunnen verklaren.
  • filosofie om de interactie en drijfveren van zo’n 8 miljard mensen te begrijpen

De geïntegreerde aanpak in de eerste graad juich ik enkel toe. Ik was maar wat blij te mogen meeschrijven aan ISAAC NRT ( natuur, ruimte, techniek ) om zo alvast héél wat bouwstenen aan te reiken om in de 2de graad écht aan slag te gaan met hoe we best met onze aardlingen omgaan met onze gemeenschappelijke moeder.

Dit stukje van mijn webstekje zal waarschijnlijk nooit afraken, maar onder volgende subpagina’s vind je alvast enkele pareltjes van dit vak!

Systeemdenken is dé aanpak om wetenschappen te doorgronden. Voor DieKeure mocht ik méé de pen vasthouden om m’n verouderde TOPOS 3/4 een nieuw elan te geven.
Systeemdenkvragen zijn oa

Blik op de versie 0.2 van #ISAAC3 ( STAVAZA Feb 2021 )

TIP: Via de categorie geostorms vind je al m’n geoposts terug.