Geostorms

Aardrijkskunde is alles, Alles is Aardrijkskunde

Wat als je geografie mindstormsgewijs benadert? Na het bekijken van “The LegoMovie” ging mijn immer rusteloze brein totaal “bananas” ( oops the Minions ). Als je inderdaad altijd nauwgezet “het plan” trouw blijft ontstaat er nooit iets nieuws. Stout gezegd is het steeds maar uitproberen van nieuwe eiwitmantels het succes van virussen. Dat muteren doet overleven. Zo ook moet een verstandig mutual use van kennis en proberen leiden tot betere inzichten.

Daarom spoor ik leerlingen aan om met de blokjes kennis en feiten omtrent dit unieke vak aan de slag te gaan. Je hebt de andere wetenschappen nodig zijn om een geomaster te worden in dit vak.

Om geomaster te worden bezit je best een gezonde dosis kennis:

  • fysica, soms wel eens natuurkunde genoemd, om de waarneembare invloeden en veranderingen te beschrijven,
  • chemie of scheikunde, alhoewel deze laatste term imho te kleinerend is, om de inzichten in de processen zoals deze van koolstof te doorgronden,
  • biologie om het leven in de biosfeer en de ‘natuurlijke’ gang van zaken in aardrijkskunde en de interacties tussen abiotische en biotische factoren te kunnen verklaren.
  • geschiedenis om te doorgronden waarom sommige waarnemingen zijn wat ze zijn. De tijdsdimensie in het vak aardrijkskunde is enorm belangrijk. In het stukje demografie is dat zelfs uitgesproken verweven met mekaar.
  • filosofie om de interactie en drijfveren van meer dan 8 miljard mensen te begrijpen.

De geïntegreerde aanpak in de eerste graad is er eentje om in de gaten te houden. Ik was maar wat blij te mogen meeschrijven aan ISAAC NRT ( natuur, ruimte, techniek ) om zo alvast héél wat bouwstenen aan te reiken om in de 2de graad écht aan slag te gaan met hoe we best met onze aardlingen omgaan met onze gemeenschappelijke moeder.

Vanaf sept 2021 organisch groeien met pareltjes uit ons vak, maar geef ik de voorkeur om dit op een ( weeral ) nieuwe site te plaatsen:

geografie.classy.be

Systeemdenken is een manier van werken om wetenschappen te doorgronden. Voor DieKeure mocht ik méé de pen vasthouden om m’n verouderde TOPOS 3/4 een nieuw elan te geven.
Systeemdenkvragen zijn oa

TIP: Via de categorie geostorms vind je al m’n geoposts terug.