De vraag van 10 miljard

Aang, de aardrijkskundeleerkracht

Als jouw taak erin bestaat om wekelijks in één lesuurtje ’s werelds meest intrigerend vraagstuk in al alle mogelijke deelfacetten uit de doeken te doen. Hoe spoor je dan leerlingen aan blokjes kennis te vergaren én er mee aan de slag te gaan. Blokjes waarmee inzichten worden gebouwd, inzichten in het systeem Aarde. Een systeem dat 4 sferen herbergt die op zekere hoogte in balans en evenwicht zijn. Enfin via positieve en negatieve feedbackloops worden evenwichten weer hersteld.

Voel jij de dan ook niet een beetje Aang, geo-airbender die lucht, aarde, water en vuur moet doorgronden. Noem het atmo-, geo-, hydro- en biosfeer en je eerste insteek is er!

Legomaster, de aardrijkskundeleerkracht

Om het vak aardrijskunde te bemeesteren heb je nood aan andere wetenschappen. Leerlingen diets en warm maken hiervoor is al een opdracht op zich. Maar enkel zo worden ze betere bouwers. Net als in legomasters moeten ze een winkel aan kennis binnen stormen om creatief een opdracht, lees vraagstuk, op te lossen met de eigen intelligentie als leidraad. Zo is er nood aan voldoende kennis van..

  • fysica of natuurkunde om waarneembare invloeden en veranderingen te beschrijven,
  • chemie om inzichten in de processen zoals deze van koolstof te doorgronden,
  • biologie om het leven in de biosfeer en de ‘natuurlijke’ gang van zaken in aardrijkskunde en de interacties tussen abiotische en biotische factoren te kunnen verklaren.
  • geschiedenis om te doorgronden waarom sommige waarnemingen zijn wat ze zijn. De tijdsdimensie in het vak aardrijkskunde is enorm belangrijk. In het stukje demografie is dat zelfs uitgesproken verweven met mekaar.
  • wiskunde helpt sterk om de kwantiteit te duiden, maar kwaliteit is priomordiaal. Het helpt niet iets te berekenen als je niet weet wat te becijferen.
  • filosofie om de interactie en drijfveren van meer dan 8 miljard mensen te begrijpen.

De vraag van 10 miljard

Deze vraag is eigenlijk een queeste, een zoektocht naar een antwoord op de uitdaging de grondstoffen die de aarde ons aanreikt onder meer dan 8 miljard mensen te verdelen. Redden we het met 10 miljard op deze planeet? Of is het idee van de superrijken om te gaan wonen in The Line, op de maan of nog straffer op Mars dan géén waanideeën? Alle 3 zijn ze, imho, onrealistisch en onhaalbaar. Wat wél zo is, de technologieën die nu ontwikkeld worden deze plannen te realiseren zouden wel eens de heilige graal kunnen zijn voor mijn queeste #devraagvan9miljard.

Omdat het niet meer in de schoot van deze site past heb ik op 1 september 2021 het uitwerken van dit verhaal op een nieuwe site te plaatsen:

geografie.classy.be

#devraagvan10miljard

Via de categorie geostorms vind je al m’n geoposts terug.