Burgers’ Zoo

Een topexcursie!

Ontdek op 1 dag in 3 grote #ecodisplays evenveel biotopen!

Ik hoef geen promopraatje te maken voor deze site, want deze verkoopt zichzelf al jaren. Sinds in 1993 een leerling van me deze belevingsdierentuin voorstelde als excursie met de klas ben ik er onafgebroken naar toe gegaan. Het is als het waren “mijn” excursie geworden. Toen was de zoo bekend voor z’n chimpansee eiland. De grootste familie apen op 1 plek ter wereld.

De leerlingen ontdekken via een rally de diverse hallen en aantrekkingspolen van deze zoo. Er wordt getracht alle zintuigen aan bod te laten komen. Het is werkelijk horen, zien, ruiken en zelfs proeven van de diversiteit van woestijn, savanne en regenwoud.


Waan je in een echt regenwoud

Het eerste echte #ecodisplay van deze zoo, het oud mangrovehalletje niet ten nagelaten. Onder één kas creëerde men een tropisch regenwoud mét enkele dieren vrij er in rond lopend. Vooral de felblauwe Victoriaduif is opvallend. Wij hebben ook al vleerhonden aan de nok gespot en 1 keer een ontmoeting met een klein hertje gehad. Het is een groene ‘hel’ met een waterval en heel wat plantenpracht. Zij die Planckendael bezochten, welnu doe die kas maal 6!

Leerlingen ervaren hier de hoge vochtigheidsgraad en kunnen te weten komen waarom er in bananen zo’n kromming zit. Is dat nu door de zwaartekracht en zo ja, hoe dan?


Dwaal rond in een woestijn

Dit stukje rotswoestijn mét oase en pueblo’s is op een rustige zonnige dag echt mijn lievelingsplekje. De gieren zweven rustig boven je hoofd en je moet echt moeite doen de talrijke aanwezige dieren te ontdekken ( pekari’s en de schapen niet nagelaten natuurlijk. )

Leerlingen zijn vooral verbaasd dat het er niet ‘overdreven’ warm is en ze leren waar het zand van de woestijn vandaan komt.


Ervaar de pracht van de mangrove

De meest recente hal is de vernieuwde mangrove. Destijds een klein onaantrekkelijk halletje. Nu is het een mini dome, badend in een oase van licht en ruimtegevoel. Eindelijk zie ik de wenkkrabben weer en durf ik de leerlingen uitleggen over ( het belang van ) mangrovewouden. Werkelijk een tophal, zeker met de duizenden vlinders die er vrij rondfladderen.

Leerlingen ontdekken hier het nut van mangrovewouden en de pracht van biodiversiteit.

opstart in 2017
opstart in 2017


Geniet van de wijdheid van de savanne ( niet onder kas ).

Het is een dappere poging de savanne als natuurpark te ervaren. De savannebewoners, gewend aan véél ruimte, hebben wel wat bewegingsvrijheid. Zowel het terras als de vijver zijn mooie uitkijkposten. Wel is mooi weer noodzakelijk.

Ik laat leerlingen hier de verschillen met een echte savanne opzoeken en de gelijkenissen formuleren. Van het hout, nodig om de galerij te maken, maak ik een aanknoping met houtkap en exotische houtsoorten.

safariview
prachtig uitzicht op de savanne


Dompel jezelf onder in een levensechte oceaan

Ongetwijfeld de topervaring voor de leerlingen! Ben je ze kwijt, zoek ze hier. Die panoramische ruit is zoals een reusachtig aquarium en geeft een immens “zen”-gevoel.


Kanttekeningen

  • het kunnen proeven ( de catering in het algemeen! ) gaat jaar na jaar achteruit. Ik mis mijn pedagogische soepproefopdracht al wel een beetje…
  • De, met veel bravoure, aangekondigde app is niets meer dan een statisch gegeven met enkele “filmpjes”. Veel ruimte nodig op je toestel en geen interactiviteit.
  • Geen aankondiging van eb en vloed in de mangrove
  • Wat met de chocolade-exposure in het kleine huisje van de Bush
  • geen aankondiging voedertijden ( bij de leeuwen indrukwekkend )
  • De schoolbundels zijn nog steeds in de stijl van de jaren 60 opgemaakt.