Pairi Daiza

Een waardig alternatief voor Burger’s Zoo?!

Het wordt me regelmatig gevraagd, maar is het wel een waardig alternatief? Daar waar ze in Nederland vol inzetten in ecodisplays en het nabootsen van een natuurlijke habitat voor hun dieren is in Pairi Paiza de nadruk gelegd op de gebouwen zo natuurgetrouw mogelijk na te bouwen en vooral een heel scala aan dieren in ruime kooien tentoon te stellen.
Een mooi voorbeeld is dit gebouw. Kan jij aangeven waar het origineel zou staan?

building

Het continent Australië is met een typisch beeld van “the outback” te zien. Deze windmill kan je een cliché noemen, maar bekijk de opportuniteiten!
Ten eerste is het geen windturbine maar een waterpomp!
Reden? In het binnenland van Australië is het kurkdroog.
Ten tweede is die typisch rode ( ijzerhoudende ) grond hier nagebootst. Een bezoeker zal het niet echt opmerken, maar net dat rode zand geeft een indicatie aan de harde omstandigheden weer. Het is géén goede landbouw, laat staan grasgrond. Daarom vind je er vaak uitgestrekte sheepfarms terug.

Windmill
windmill met barrel
outback
harde levensomstandigheden

In het subcontinent Sub-Sahara Afrika krijg je momenteel wel een beeld voorgeschoteld dat een beetje cliché / passé aanvoelt. Zijn rondavels nog wel die landmarks die ze pretenderen te zijn? Flaneren de savannebewoners nog in dit Bokrijkachtig decor? Het is zo 1 van die 1 000 vragen die het pad van de queeste naar het antwoord op de vraag van 9 miljard doorkruisen.

rondavels
“typisch” dorpje met vulkaan op de achtergrond

Ikzelf neem er geen aanstoot aan, eens te meer omdat we hier aanbelanden op een ander sterk punt: ‘de smaakpapillen’. Daar waar Burgers’ Zoo eens zo onklopbaar in was, hebben ze het er de laatste jaren serieus laten hangen. In Pairi Daiza kan je wel nog écht nog Oosters, Afrikaans of Amerikaans eten. Ik zou al eens moeten terug gaan met een lege maag en een beter oog voor de voedingskeuzes die je hier allemaal hebt. Het was mijn meest aangename momentje voor de innerlijke geest.

een bordje noedelsoep met kip; eten en drinken tegelijk!!

Waar dit park zeker mee scoort is de demografische factor. Vooral de Japanse tuin en aanpalende gebouwen zijn een onderdompeling in de cultuur. Laat zeker ( ook al is het voor 6 euro ) die visjes aan je voeten knabbelen. Een heel klein stukje wellness in een dierentuin, het is een fijne aanvulling. Net zo is er dat blote-voeten pad dat iets typisch Chinees blijkt te zijn. Ik leer iedere dag iets bij.

Iets lastiger was het prachtige deel van Zuid-Oost Azië, met name Bali. De toiletten kaderen wel prachtig in het geheel, maar het leek me toch een beetje plassen in Boeddha’s gezicht… Het is niet zo, maar ik weet hoe leerlingen kijken.

Conclusie

Door het oog van de aardrijkskunde, met oog op de leerplandoelen, is Burgers’ Zoo nog steeds de meest waardevolle excursie voor ons vak. Met een ruime blik én interpretatie naar wetenschappen ( natuur~ en mens~ ) toe , is Pairi Daiza zeker het overwegen waard. Ik hoop er ooit eens uitgebreid de tijd voor te krijgen het hele park te doorstruinen om het nieuwe leerplan 1ste én 2de graad er op te kunnen leggen. Eens kijken hoe die blauwdrukken op mekaar passen. Is er een kruisbestuiving mogelijk?!
Voetnoot naar de maximumfactuur toe; deze laatste is ruim 10 euro per leerling duurder en da’s wel een serieuze afknapper in vergelijking met “den Nederlander”.