Dag Robrecht en Leen, jullie schreven een energiepact.

Ik heb tijd nodig om jullie plan door  te nemen. Toch las ik op de site van Robrecht dingen die me blij maakten, maar zie ik ook al enkele ‘wolfijzers’ liggen.

CD&V dringt al enkele jaren aan op een interfederale energievisie en een bijhorend energiepact om de energieomslag waar te maken.

Ik hoop van ganser harte dat dit zo is, want ik ving de laatste jaren een heel ander geluid op en heb een lokaal dossier waarin dit totaal niet het geval is, maar afin iets met #koeien en #grachten weerhoudt me ervan hier op terug te komen.

… de EU-doelstellingen halen. Zo niet kijken we aan tegen een jaarlijkse boete van 83 miljoen…

Prima stok achter de deur; wij hebben enkele haal- en schaalbare ideeën om deze doelstellingen te behalen. Wees gerust; het straatlampenidee maakt hier maar een fractie van uit.

Komen we nu ter zake:

Energiekabinet

Als u de krachtlijnen van dit stukje kan waarmaken, zijn we op de goede weg. Ik kijk er naar uit wie de “stakeholders” zullen zijn, maar ben beducht voor de “usual suspects”. Ik hoop ook dat u het artikel las over de rare snuiters op de energiemarkt, op zoek naar subsidies. Ik kom hier later op terug.

Europese energiezekerheid

Een Belgisch capaciteitsmechanisme om de eigen bevoorrading voor 100% te verzekeren, is in dat kader geen werkbaar model.

Bij mijlen voorsprong het meest innovatieve idee tot nu in Vlaanderen gehoord, maar daar waren wij al lang achter. Als de visie “het net is de beste batterij” stand houdt, geldt dit zeker voor het Europese net waarin geografische troeven worden aan mekaar geregen. Enkel mag zo een megalomane visie de microsolutions die de burgers beter begrijpen en kunnen ‘supporten’ niet in de weg staan. Het doet me denken aan #konijnen en de #lichtbak ( in led waarschijnlijk ).

Energienorm

(…) De bijhorende afwegingen ten aanzien van de competitiviteit en de lastenverdeling tussen gebruikers, is een rol op het lijf van de sociale partners geschreven. Zij krijgen dus hier een belangrijke nieuwe taak.

Na een hoogte volgt dan de eerste diepte: In zoverre ik het Belgisch en Vlaams bestel van deze “partners” kan doorgronden gaat hier alvast het eerste wolfijzer liggen in jullie plan.

De energiefactuur

De energiefactuur kan wel degelijk worden bijgestuurd.

Nu zitten jullie recht in het vaarwater van mijn queeste. Ik vermoed ook wel dat u via de talrijke (top)mandatarissen in onze grootste distributiebeheerder al het één en ander hebt opgevangen. Ik zie ook niet echt de koppeling met een energievisie, tenzij er nu wel voortschrijdende inzichten zijn gekomen. Ik merk, jammer genoeg, vaak tegenwerkingen van projecten waarin we net dit allemaal nu al willen rond krijgen. Zie m’n eerste quote!

Als ik, leraarsgewijs, enkele voorstellen sommeer:

  1. Een klimaatgestuurde taxshift van de elektriciteitsfactuur naar stookolie en aardgas
  2. minimale solidariteit van elke gebruiker (ook de nulgebruikers) voor het sociaal energiebeleid.
  3. Een tempoverhoging voor de realisatie van energiebesparingen in gebouwen is dringend nodig. Dat kan door een combinatie van een duidelijke richting, financiële stimulansen, ontzorging, en een maatschappelijke drive: vrienden, buren, kennissen, sectorgenoten die elkaar aanzetten om te investeren in hun woning of gebouw.
  4. Zeker voor de aanpak van energiearmoede is bijkomende aandacht voor structurele energiebesparing van groot belang, met een bijzondere mix van maatregelen.

Vooral in 2 wordt er weer “geviseerd” en een deel van de oplossing als probleem bestempeld.

In punt 3 wil ik onmiddellijk een mooi haalbaar project geven dat niets kost (!)  maar wel van stookolie naar warmtepomp overgaat. Er moet nog maar 1 groep in dit dossier over de brug komen en net uw partij kan hierin modereren! Een Quickwin zou ik zo zeggen. Details geef ik u graag en uw partijgenoot Hilde zou er ook van op de hoogte moeten zijn.

Hernieuwbare energie

Ik volg…

Innovatie en efficiëntie

Er groeien diverse nieuwe modellen van energiediensten, slim zonder aan comfort te verliezen. Overheid en netbeheerders moeten de ruimte laten aan die private initiatieven.

Beste Robrecht, mag ik nu euforisch op de tafel staan dansen?! Neen, ik durf niet, want ik weet dat dit mooie woorden zijn van u, maar kan u die hard maken? Zeker gezien wat deze 2 vrolijke partijgenoten hebben bedisseld? Nog nooit heeft een verworven monopolie geleidt tot wat u nu er van wil bekomen! Moest het toch zo zijn dans ik en plein nature op diezelfde tafel, men weze gewaarschuwd.

Tegelijk moet innovatiesteun zorgen voor de creatie van Vlaamse niches en specialiteiten, zodat we ons deel van de energiekoek van de toekomst kunnen claimen.

Wij hebben hier al ervaringen mee en soms positief, maar vaak genoeg ook negatief. Wie wanneer waarom welke steun krijgt, het is soms een beetje “blackboxfeeling”.

Ik lees in ieder geval momenteel het hele plan door en hoop 6 juni er bij te kunnen zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s