Microgrids komen er, met of zonder intercommunales!

Ik herhaalde al meerdere keren, maar mijn zoektocht naar en drijfveer voor goedkopere energie voor iederéén bracht mij langs diverse paden en wegen.

Toen ik, dankzij de opgedane kennis van onze medeleden, in 2014 het idee opperde van een burgerzonnepark mét smartgrid klonk het ietwat ongeloofwaardig. Vreemd, want het idee was totaal niet nieuw. In Nederland doen ze het met een bereidwillige netbeheerder + innovatieve stroomproducent, zonder smartgrid of blockchain.

Wij dienden dit jaar ons idee opnieuw in via de actie “radicale vernieuwers“, maar ons project is té radicaal. Hoezo, té? Wij rekenden op bereidwilligheid van de overheid en netbeheerder(s). De energiemaatschappij hadden we al mogen overtuigen. Ah, blijkbaar betekent in Vlaanderen ‘radicaal’ binnen de huidige lijntjes blijven. Niet echt iets waar wij aan dachten.

Dit artikel dat me door diverse mensen werd toegestuurd kenden we gelukkig al langer en ja, wij werken aan een plan c. Een plan dat gebouwd is op echt slimme meters ( die wij zelf in eigen huis ontwikkelden ) én een smartgrid gebaseerd op Ethereum waardoor blockchain-technologie de solarcoins kan valideren.

Beste netbeheerders, wij kijken alvast hoopvol uit naar dé toekomst. Het doet me altijd terugdenken aan één van die opvoedkundige regels in de crêche:

Samen delen, samen spelen!”