Dag Xi, draadje of net niet.

Toen Eandis ei zo na ons distributienetwerk aan het Chinese staatsbedrijf State Grid “gaf”, waarschuwde ik dat ze wel een slag maar zeker niet de strijd hadden verloren. Nu tig jaartjes later is het alsmaar duidelijker dat het fort, lees zandkasteel, Europa niet meer uit de greep van Xi Jinping zal blijven. En is deze kop van de Standaard méér dan relevant:

De Standaard vrijdag 8 mei 2022

Chinees wereldstroomnet

Bij onze noorderburen is er commotie rond het inmengen van een Chinees staatsbedrijf voor het leggen van hoogspanningskabels. Als het mogelijk is de, eerder povere, podcast te beluisteren worden enkele argumenten op tafel gelegd. Niks nieuws onder mijn Chinese zon, gelukkiglijk.

Het State Grid Compagny of China heeft duidelijk zich de missie aangemeten de netbeheerder van de wereld te worden. Dat was duidelijk met de poging om sluw het distributienetwerk van Vlaanderen in handen te krijgen. Dat was nogmaals duidelijk bij de betrachting om (deels) het elektriciteitsnetwerk van Duitsland in handen te krijgen (link). En we zien alvast dat Portugal deels (artikel), Malta en Griekenland hun lot in handen van de Chinese goodwill hebben gelegd door cruciale delen van hun energiedistributie ( vrij vertaald: wie krijgt wat waar wanneer of een Chinees afschakelplan ) af te staan voor een appel en ei. Holslag en Noels zouden hier nog heel wat #Terzake’s en Afspraken mee kunnen vullen. Even graag zet ik even Schols, Cools of Becks in hun spreekwoordelijk kennishemdje. Want speelt dit alles zich net nu niet af in de schaduw van de militair tactische oefening van Rusland? Die lachende derde, weet je nog!

Uitspraak Holslag tijdens debat knack waarbij Piet zijn panda stuurde wegens gebrek aan kennis

SGCC wil een internet van stroomkabels maken over de hele wereld. Via “hun” aansturing willen ze slim hernieuwbare energie transporteren over de wereld. Hier in Vlaanderen, toen ik “lekte” dat de informatica ( hard- en software ) dan best ook Chinees was, werd Tommelein wakker en moest Piet Buyse in allerijl in opdracht van Eandis komen beweren dat alle data veilig peer-to-peer geëncrypteerd werden. Deze arme geschiedenisgoeroe wist zelf niet waarover het had. Het superfish schandaal van Lenovo was hem totaal onbekend en zo 1 klein ingebakken chipje kan héél wat verborgen data doorsturen. Zeker in een 5G-omgeving ( maar da’s voor het laatste puntje )

China helpt Engie met het bouwen van een Vlaamse gascentrale

Neen, noch viel van m’n stoel of verslikte ik me in m’n koffie. Enkel is het intriest nauw een blik of inzicht kan zijn. Is het moedwil of naïviteit te geloven dat “de Chinees” altruïstisch Engie helpt een Vlaamse gascentrale te bouwen als ‘onder’aannemer? (paywall) Nooit zal de Chinese intelligentie zich laten verleiden iets te doen zonder dat er een heuse panda uit de mouw gaat komen. Het daarvoor aangestelde SepcoIII is een dochter van het gigantische POWERCHINA, een volbloed staatsbedrijf dat volop bezig het energielandschap van de wereld te hertekenen. Daarom ook mijn interesse als “leraar aardrijkskunde”, er wordt immers van mij verwacht LPD7 en 17 ter harte te nemen. 😉

Toen Guy al ons land deels verknoeide en verkocht aan de Franse energievazal, had niemand kunnen voorzien dat deze minireus nu zijn karretje ‘moet’ aanhangen bij een Chinese gigant, dus alle inspanningen ten spijt, de laatst lachende is wederom de derde; Xi rolt zijn imperium verder uit en je zou haast denken dat Putin het vuile werk hiervoor aan het opknappen is. Oekraïne militair bestoken zodat Europa van binnenuit economisch leeg wordt gevreten. Het karkas Europa zal zonder slag of stoot van betekenis het Chinese Bokrijk van de wereld worden.

Wifi-routers voor het leger

Gelukkig(?) besliste Hilde Crevits met een zoveelste minder doordachte beslissing het informatica-onderricht drastisch terug te schroeven. Het lijkt wel een ‘wat-niet-weet-niet-deert’ movement om deze VUCA ( Peter Hinssen ) wereld wat minder complex te maken. Er is al wat inkt gevloeid over de beslissing om al dan niet Huawei als leverancier aan te duiden voor ons leger. De ene zegt van niet, de andere weer van wel.

Punt is dat Kenneth Dée, informatiegoeroe van onze commerciële zender beweert dat “ze”, het leger dus, wel zal zien en merken als er gevoelige informatie zou lekken via deze routers. Nu ja, iedere ethische hacker die bij ons over de lesvloer kwam, zei alvast: ” Als er een weg is, is er ook een toegang!” Dus die bewering is met een korrel zout te nemen. Ook is er verwarring over wat er nu exact zou gekocht worden. Zijn het nu WIFI-routers of Firewalls? Want de MSM zegt dat het daarover gaat, terwijl viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de dienst, het in het nieuws had over toestellen om op het onveilige civiele net vanuit hun beveiligd militair net te kunnen. ( link Datanews )

Gelukkig ben ik ‘maar’ een geaggregeerde in toegepaste informatica by accident, er is een wezenlijk verschil tussen een 5G accespoint en een netwerkrouter (link). En als er in eender welk onderdeel een kleine chip rustig en geduldig als een digitale Corridoio Vasariano wacht op instructies, is het verstandig dieselgeneratoren en houtkachels klaar te houden voor barre tijden.

Los van die discussie is het levensverhaal van Snowden dan weer interessant na te lezen. De NSA bespioneert ons al jaren en de films rond the Bourne-reeks geven aan dat elke grootmacht een strijd rond de cyberspace voert. Leerlingen kijken gefascineerd toe over de mogelijkheden die in 1998 al werden toegedicht aan het “IoT” in enemy of the state

Marc
gewoon leerkracht

fotocredit: Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

PS
Het titeltje verweeft de kernwoorden van deze blog:” draadloos, internet, distributienet, stroomdraden ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s