Moe(s)t daarom informatica verdwijnen?

Haha, trachtte ik mijn leerlingen nog te motiveren om te excelleren in Excel, countert De Tijd toch wel niet met dezelfde woordspeling m’n intenties! Iets met #gras en #voeten dwaalde even, eventjes maar, door m’n hoofd.

De titel was prikkelend!

Excelleren zonder excel

Ikzelf, als voormalig vakhoofd ICT, werd gevraagd 3 keer per jaar een assemblee te organiseren. Is dit wat “overkill”, nu die killswitch over en rond het vak informatica is overgehaald? Is het niet zinloos als we weten dat het “vak” informatica an sich verdwijnt!? Zelfs in het nagelnieuwe curriculum van het domein “economie en ondernemen” wordt verondersteld dat alle andere vakken deze cluster van diverse vaardigheden gaan omarmen. Zo iets van tekstverwerking bij Nederlands, presenteren bij alle zaakvakken, rekenblad bij economie/Bedrijfseconomie, multimedia bewerken in esthetica of zo??

Maar feit is dat Hilde Crevits, als minister van onderwijs tijdens de hervorming zwaar het mes zette in de informatica opleiding. Haar verdediging tegen de belangen- en vakgroepen I(C)T was dat het haar niet boeide als toenmalig leerling en dat ze dat ‘maar later’ of in het “hobby-circuit” moesten doen. U weet wel zo coderingskamp voor geeks ( in haar ogen ).

Kortom een verschraling en maldetectie van talent in het leren omgaan met de juiste skills en tools voor de nakende gedigitaliseerde wereld. En dat terwijl het leger en politie machteloos staan tegenover de toenemende cybercrime én dito war. Peter Hinssen en co draaien hopeloos met de ogen als ze te weten komen hoe wij onze jeugd, onze digibeten voeden met pulp ipv ze weerbaar te maken in de snel veranderende leefwereld. Neen, mensen liever verder monddood maken in een nieuwe [wereld]orde.

Niet voor niets moeten onze politiemensen op les in de lagere scholen in Estonia om de basis van codering en ethical hacking onder de knie te krijgen, zoekt het leger vergeefs snel naar programmeurs om WarGames in het echt te kunnen voeren. En ja onze politici, mini-sterren in het navelstaren, durven zich wel eens op de borst kloppen en stellen dat wij niet worden aangevallen. Klopt, we hebben te weinig detectietools en middelen Dus we wéten het eenvoudigweg niet!

Het doet mij denken hoe wij destijds niet werden bedolven onder de radioactieve Tsjernobylwolk! De waarheid was tweeërlei, Armand Pien loog netjes voor hoe de straalstroom een bocht maakte en wij gered werden en de harde waarheid was dat wij geen werkend detectiesysteem hadden. Deze schade is nu ruimschoots ingehaald en ieder hoongelach van Kim Il Yung wordt in Ukkel geregistreerd door uitmuntende technici.

Terug naar de harde realiteit dat al de opgebouwde expertise in het geven van informatica overboord mag worden gegooid; hoogtijd dat ik mijn energie terug steek in het vak aardrijkskunde, maar niet voordat ik m’n huidige 3de en 4de jaars ondernemers nog alle motivatie en tools ga meegeven daar waar het nog kan en mag!

In dat kader mag je het vorige bericht trouwens plaatsen! 2 jaar nog zal ik het onderste uit de kan halen bij de me toevertrouwde kinderen, ze boeien en wapenen voor de intrigerende gedigitaliseerde wereld.

Kleine update voor dit artikel: IT’ers kunnen overal aan de slag

Belangrijke follow-up

  • ons leger is al eens ten prooi gevallen aan de brede cyberaanval
  • onze haven leed schade door het ransom’en van enkele kades
  • talloze bedrijven werden al wel eens monddood gemaakt
  • enkele cruciale energiehubs werden getest op hun “weakness”.

Een gedachte over “Moe(s)t daarom informatica verdwijnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s