Dag Tinne, gas geven of gas geven?

Iets moet me toch van hart. U gaat hard met het doordrukken van uw 2 à 3 units om gecentraliseerd, lees in Franse heerschappij, met behulp van aardgas de dunkelflautes op te vangen. Wij, met Kontichstroomt! , kwamen uit op 8 centrales. Maar dan om het nucleaire park volledig te vervangen mét behoud van onze welvaart. Dus uw 2 centrales zijn voldoende? Wij willen dat nog wel eens zien.

Nu ik trouwens dit aan het schrijven ben, merk ik dat op deze zaterdag noch de wind waait, noch de zon schijnt. Gelukkig knabbel ik op droog brood, drink ik lauwe melk en was ik me met koud water. Ik schrok me namelijk een hoedje toen mijn leverancier gisteren per brief de prijsstijging mededeelde. Van 9 naar 19 €cent per energie-eenheid, dat kan tellen.

Maar als u dan toch zó overtuigd bent geld over de gaskraan te gooien om 2 centrales te bouwen om ze niet te gebruiken, zouden we dan geen deal maken? Geef ons het geld voor een rollend fonds om alle kleine stookolie én gasketeltjes in de oudere appartementen te vervangen door óf gaswarmteabsorptiepompen óf centrale WKK’s. Deze laatste zijn interessant omdat ze ook nog een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit ter plaatse wordt opgewekt. Maar dat is een doorn in het oog en een aderlating uit de inkomsten van onze netbeheerder. Gelukkig is deze laatste nog in eigen handen. Alhoewel ze, voorlopig, het idee van prosumenten als micro zelfstandigen niet zien zitten. Zij verdienen immers aan het vertransporteren van energie!

Neen, ik praat er niet zo maar op los. Toen wij, vrijblijvend, de berekeningen voor een zwembad, gestookt met 2 stookolieketels van 900 kW vermogen maakten, konden wij deze vervangen door een WKK van ‘amper’ 300 kW vermogen. Met behoud van het warmteprofiel én natuurlijk een iets te grote hoeveelheid elektriciteit.
We deden een andere oefening voor een school waar we 6 stookolieketels konden vervangen door 3 gaswarmteabsorptiepompen in cascade.

Telkens een leerschool om te zien hoe we véél zuiniger meer warmte konden opwekken. Ik denk dat met de som voor 1 gascentrale, waar overigens de vergunningen niet zo lekker lopen, wel héél wat patrimonium kunnen wisselen en zelfs heel snel. Het zwembad was eigenlijk in 2 maanden omgebouwd, de school in 3 werkweken. Ik durf er vanuit te gaan dat ééns de vergunning er is een centrale toch nog een bouwtijd van 2 jaar kent.

Ik kan het niet rijmen dat u denkt dat het verstandig is om enkele gascentrales te bouwen die elektriciteit opwekken om dan over heel wat afstand te transporteren om dan in talloze wooneenheden via elektriciteit te gaan verwarmen. Een bron waarvan in de jaren 80-90 al lang bewezen werd dat deze onvoorstelbaar duur was!

Ik sprak van een rollend fonds… Welnu als we die versnelde beweging van het ‘voorlopig’ verduurzamen van de verwarming van woningen, één van de grootste bronnen van energieverbruik in ons land, kunnen ‘we’ met dat bespaard geld versneld ook ineens de PV-installaties uitbouwen op al die nuttige daken, en geloof me… dat is véél verstandiger dan ze in zee te gooien. Dat is ook zo’n compleet idioot idee om in een zeer corrosieve omgeving daar héél wat waardevol en vooral zeldzame grondstoffen te deponeren.

Met dat rollend fonds kan dan een groot deel hernieuwbare bronnen worden ontwikkeld ( wind en zon ), waarbij de pieken die er dan onherroepelijk gaan ontstaan kunnen worden afgetopt met waterstofunits ( wij hadden er haast eentje van de Lindegroep via coöperatief geld aangekocht voor ons ( afgekeurd ) zon en windburgerenergiepark. ( Lees het na in het verslag van MegaTrends ). Hé, dan hoeft u waterstof uit Chili te importeren. Overigens wel een spectaculair idee om zo’n waterstofbommetjes over de oceaan te sturen. Neenee, niet dé waterstofbom, eerder een ontploffing van een ruimteveer, ik weet dat ook wel. Trouwens, ik voelde onderaan nog een linkje toe over de zinloosheid van transport van waterstof over zee!

Het mantra om van het gas los te komen, ik denk daar het mijne van. Fluvius is nog volop bezig alle kranen en toestellen te controleren om rijk gas te kunnen ontvangen. U bouwt gascentrales waarvan ik weet dat u weet dat vaak zullen aanstaan. Poetin wil z’n land ‘rijk’ houden en zal gas blijven verkopen. Ook zijn er te veel rijke gasbaronnen in dat én andere landen die de roep om gas in de grond te laten vrolijk zullen negeren. Eandis zette destijds vol in op CNG voertuigen.. Dus met dat gas, net als met andere fossiele brandstoffen zal het nog wel een tijdje loslopen, of u dat nu wil niet.

Geachte Tinne, U zal er, net als uw man, niet van wakker liggen. Uw schaapjes zijn op het droge en ons land totaal in de vernieling rijden en energie-armoede dompelen, het zal u worst noch beuling wezen. Europa lonkt eens de nationale politiek u uitspuwt en zelfs daar ben ik niet eens zeker van!

Beste Tinne, ik voel haast de drang om onze denktank weer nieuw leven in te blazen, erger nog, me terug politiek te gaan engageren. Gelukkig weet ik voorlopig beter. Mijn hart klopt weer voor mijn vak, voor mijn gave; lesgeven, duiden en luis in de pels zijn. Dankzij uw fratsen wijs ik mijn toekomstige wereldburgers om oog te hebben voor de geopolitieke spanningen tussen Frankrijk en Rusland. Hoe China de marktprijs énorm de hoogte heeft ingejaagd om hun productie op peil te houden. Een economisch activiteit die deels op onze vraag is overigens. Of zijn we de paniek vergeten bij het vastlopen van de Ever Given. Zij houden op soms minder fijne wijze onze welvaart op peil.

Aan al die energiegoeroes op Twitter, LinkedIn of Facebook. Ik nodig jullie graag uit mijn relaas met uw argusogen te bekijken en zelfs te becommentariëren. Gelukkig weet ik dat zelfs dit lang vertoog ik in een gesprek, vergadering of meeting best wel verdedigen kan! Daarvoor hebben de leden van de groep me gelukkig ingewijd in de wondere wereld van geopolitiek, energielobby’s en achterkameronderhandelingen. Ik was niet verbaasd bij het wegzetten van Calvo, want ik kende diens agenda mocht hij minister van energie geworden zijn 😉

uw energetische luis in de pels

Lees in deze context ook

ps: Hoe zou dat zijn geweest mocht in het dorpje Kontich ik toch campagne hebben gevoerd. Stel u voor dat ik me liet ontvallen onder uw kabinet via m’n netwerk te komen post vatten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: