Dag Tinne, gas geven of gas geven?

Iets moet me toch van het hart. U gaat hard met het doordrukken van uw 2 à 3 gasunits om gecentraliseerd, lees in Franse heerschappij, met behulp van aardgas de dunkelflautes op te vangen. Wij, met Kontichstroomt! , kwamen uit op 8 centrales. Maar dan om het nucleaire park volledig te vervangen mét behoud van onze welvaart. Dus uw 2 centrales zijn voldoende? Wij willen dat nog wel eens zien.

Nu ik trouwens dit aan het schrijven ben, merk ik dat op deze zaterdag noch de wind waait, noch de zon schijnt. Gelukkig knabbel ik op droog brood, drink ik lauwe melk en was ik me met koud water. Ik schrok me namelijk een hoedje toen mijn leverancier gisteren per brief de prijsstijging mededeelde. Van 9 naar 19 €cent per energie-eenheid, dat kan tellen.

Maar als u dan toch zó overtuigd bent geld over de gaskraan te gooien om 2 centrales te bouwen om ze niet te gebruiken, zouden we dan geen deal maken? Geef ons het geld voor een rollend fonds om alle kleine stookolie én gasketeltjes in de oudere appartementen te vervangen door óf gaswarmteabsorptiepompen óf centrale WKK’s. Deze laatste zijn interessant omdat ze ook nog een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit ter plaatse wordt opgewekt. Maar dat is een doorn in het oog en een aderlating uit de inkomsten van onze netbeheerder. Gelukkig is deze laatste nog in eigen handen. Alhoewel ze, voorlopig, het idee van prosumenten als micro zelfstandigen niet zien zitten. Zij verdienen immers aan het vertransporteren van energie!

Neen, ik praat er niet zo maar op los. Toen wij, vrijblijvend, de berekeningen voor een zwembad, gestookt met 2 stookolieketels van 900 kW vermogen maakten, konden wij deze vervangen door een WKK van ‘amper’ 300 kW vermogen. Met behoud van het warmteprofiel én natuurlijk een iets te grote hoeveelheid elektriciteit.
We deden een andere oefening voor een school waar we 6 stookolieketels konden vervangen door 3 gaswarmteabsorptiepompen in cascade.

Telkens een leerschool om te zien hoe we véél zuiniger meer warmte konden opwekken. Ik denk dat met de som voor 1 gascentrale, waar overigens de vergunningen niet zo lekker lopen, wel héél wat patrimonium kunnen wisselen en zelfs heel snel. Het zwembad was eigenlijk in 2 maanden omgebouwd, de school in 3 werkweken. Ik durf er vanuit te gaan dat ééns de vergunning er is een centrale toch nog een bouwtijd van 2 jaar kent.

Ik kan het niet rijmen dat u denkt dat het verstandig is om enkele gascentrales te bouwen die elektriciteit opwekken om dan over heel wat afstand te transporteren om dan in talloze wooneenheden via elektriciteit te gaan verwarmen. Een bron waarvan in de jaren 80-90 al lang bewezen werd dat deze onvoorstelbaar duur was!

Ik sprak van een rollend fonds… Welnu als we die versnelde beweging van het ‘voorlopig’ verduurzamen van de verwarming van woningen, één van de grootste bronnen van energieverbruik in ons land, kunnen ‘we’ met dat bespaard geld versneld ook ineens de PV-installaties uitbouwen op al die nuttige daken, en geloof me… dat is véél verstandiger dan ze in zee te gooien. Dat is ook zo’n compleet idioot idee om in een zeer corrosieve omgeving daar héél wat waardevol en vooral zeldzame grondstoffen te deponeren.

Met dat rollend fonds kan dan een groot deel hernieuwbare bronnen worden ontwikkeld ( wind en zon ), waarbij de pieken die er dan onherroepelijk gaan ontstaan kunnen worden afgetopt met waterstofunits ( wij hadden er haast eentje van de Lindegroep via coöperatief geld aangekocht voor ons ( afgekeurd ) zon en windburgerenergiepark. ( Lees het na in het verslag van MegaTrends ). Hé, dan hoeft u waterstof uit Chili te importeren. Overigens wel een spectaculair idee om zo’n waterstofbommetjes over de oceaan te sturen. Neenee, niet dé waterstofbom, eerder een ontploffing van een ruimteveer, ik weet dat ook wel. Trouwens, ik voelde onderaan nog een linkje toe over de zinloosheid van transport van waterstof over zee!

Het mantra om van het gas los te komen, ik denk daar het mijne van. Fluvius is nog volop bezig alle kranen en toestellen te controleren om rijk gas te kunnen ontvangen. U bouwt gascentrales waarvan ik weet dat u weet dat vaak zullen aanstaan. Poetin wil z’n land ‘rijk’ houden en zal gas blijven verkopen. Ook zijn er te veel rijke gasbaronnen in dat én andere landen die de roep om gas in de grond te laten vrolijk zullen negeren. Eandis zette destijds vol in op CNG voertuigen. Dus met dat gas, net als met andere fossiele brandstoffen zal het nog wel een tijdje loslopen, of u dat nu wil niet.

Beste Tinne, dankzij deze strapatsen wijs ik onze toekomstige wereldburgers op om oog te hebben voor de geopolitieke spanningen tussen Frankrijk en Rusland, over hoe China de marktprijs énorm de hoogte heeft ingejaagd om hun productie op peil te houden. Een economisch activiteit die deels op onze vraag is overigens. Of zijn we de paniek vergeten bij het vastlopen van de Ever Given. Zij houden op soms minder fijne wijze onze welvaart op peil.

uw energetische luis in de pels

Lees in deze context ook

ps: Hoe zou dat zijn geweest mocht in het dorpje Kontich ik toch campagne hebben gevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s