roestig zonnepaneel aan zee

PV op zee? Een dikke NUL!

Zonnepanelen op zee leggen, menen we dat écht?

Hopsa, het éne dwaze idee is nog niet koud of ze komen al met een ander op de proppen! De koppen liegen er niet om: een “ambitieus” plan. Is het niet eerder een foute verkwisting van materialen!

Naast de opgesomde nadelen van meeuwenuitwerpselen en zout(!)waterafzettingen kan je je de vraag stellen welke maatregelen er allemaal getroffen moeten worden om die omvormers ‘alive’ te houden, of sturen we DC naar de walkant? Zijn alle windmolens dan nu al aangesloten, is de interconnectie via Oostende rond? En wat als de milieu-effecten negatief zijn? Breken jullie de boel terug af? Ik dacht het niet… Dus waarom niet snel de aandacht afleiden met een aquacultuurtje. Extra mosselen, valt dat door onze maag te splitsen… het proberen waard he.

Wat is de logistieke kost per geplaatst paneel op de Noordzee? Ik denk nog maar puur aan manuren, vaaruren, specifieke vaklui en materialen ( corrosiebestendig ) of slechtweerverlet. Gelukkig dekken jullie zich al in door te noteren ( quote in De Tijd )

Hoeveel dat allemaal zal kosten, is koffiedik kijken. ‘Onmogelijk te zeggen.’ Je moet rekenen op 1 miljoen euro per megawatt, per hectare, schat Frank Verschraegen van DEME. ‘De prijs van de zonnepanelen is maar een klein onderdeel.’ 

Gisteren fietste ik via goed georiënteerde straat hier in Kontich en ik merkte op dat niet één 1 huis op 5 een PV-installatie had! Stel nu dat dat diezelfde oppervlakte van op zee nu op daken zou liggen en de meerkost om ze te plaatsen op zee ipv op daken werd geïnvesteerd in grotere batterijpakketten ter plekke. Zo gaan die 1.5 miljoen slim aangesloten huizen ( da’s het streefcijfer van uw zeepark ) over een veel langere tijd over die zonnestroom kunnen beschikken ipv wanneer de zon op zee schijnt. Dat excelleke wil ik wel es met uw rekenwonders opstellen. Want ik las dit en dacht, echt….. Einstein heeft alweer gelijk: ..

Die verbinding én de stroom aan land krijgen vormt de tweede grote uitdaging. Daarvoor zijn gigantisch veel (dure) kabels nodig.

Meneer De Nul ipv dat véél te lucratieve “show-off“-project in de Noordzee had ik voor een dochteronderneming een véél haalbaardere en speelbare kaart aangereikt! Wat gaf men mij mee? Oops, da’s nogal ambitieus om op land een CO2-neutrale wijk van enige omvang neer te zetten.

Een 1 EAN-punt wijk als energiespons voor de netbeheerder?

Nochtans klopt deze denkoefening volledig en is het materiaal én techniek al aanwezig. Voor een schilfer van uw meerkost voor dit opportunistisch plan legt u, samen met univ Gent iets véél praktischer aan wal.

Of is het de bedoeling Zefier weer recht te helpen? Tractebel ( lees Engie ) zit immers mee in het traject.

Meneer De Nul, moest dit bericht ooit onder uw ogen komen

Neemt u mijn uitdaging aan: Ontwikkel de meest energieke wijk van België!
Inzet een mosselsouper, misschien wil Annick de Ridder wel weer opdienen 😉

Lees in dit kader ook nog:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s