U en ik als intelligente energie(re)spons

  1. Het leest (alweer) als een onheilsboodschap:”In 2020 gaat het licht uit!”

De boodschap luidt dat Vlaanderen en/of België niet klaar is om de kerncentrales te vervangen dmv duurzame energiebronnen.

Zonder hier ( nog eens ) te diep op in te gaan, klopt dit verhaal als je als uitgangspunt neemt dat al onze nodige energie moet worden opgewekt op ons eigen grondgebied. Zolang dit dogma als visie wordt aangehouden, zullen we het niet halen!  Simpelweg omdat Vlaanderen te klein is én te veel energie verbruikt.

Je kan op ons grondgebied geen duizenden windmolens en miljoenen zonnepanelen plaatsen. Zeker niet als je dan nog beseft dat die op donkere windstille novemberdagen haast niets opleveren!

2 winters geleden lag haast al ons* nucleair gestook op z’n gat en waren er niet echt problemen. Dat aangekondigd tekort ( wie berekent dat echter en hoe? ) van 1441 MW is vrij makkelijk in te voeren. Er is trouwens al redelijk wat afschakelcapaciteit. Dit is niet het verplicht doven van de lichten trouwens, maar overeenkomsten met bepaalde energie-intense industrieën.

Men heeft nu een tweede kans om een geloofwaardig alternatief uit te bouwen. Dit doe je niet door de stokoude centrales aan de wiggel te houden. De eerste kans (sinds de aankondiging van de sluiting van het nucleair) heeft de politiek grondig verprutst. Op 10 jaar tijd is er nauwelijks iets gebeurd. Gebeurde er toch iets, dan was het tegen gigantische kosten.

Oplossing is een Europese back-up capaciteit die mooi verdeeld is volgens het Europese net. Nieuwe eenheden wel te verstaan. Dit zal iets kosten maar dit zal beperkt zijn.

Wat de verstedelijkte gebieden betreft, treft het, omdat deze veelal op en rond die assen geconcentreerd zijn. Het verhaal om reliëfrijke gebieden als enorme ‘spaarcentrales van Coo’ te gebruiken gaat op. De ring van wind op de Noordzee vervangt de oilrig van diezelfde locatie. Zuid-Europa kan ‘solarcoin’s gewijs’ opgewaardeerd raken in het EU verhaal.

En wat met Jan Modaal? U en ik dus? Wel die kan een proactieve rol in het hele verhaal spelen! Liever nog dan een gat in de zee en onze portemonnee te schuppen, is het verhaal van een slimme energie(re)spons geen dwaas verhaal!

Ik baseer me op de gevleugelde (?) uitspraak van een voormalig minister van energie.

Als we in Vlaanderen 1 miljoen elektrische auto’s zouden hebben, kunnen we de energie van 1 kerncentrale opslaan!”

Ok; maar het jammere is dat je om die wagens op te laden eerst dan een kerncentrale moet bijbouwen.

Nochtans…

kan je al die kleine en iets grotere plekken bekijken als een slimme energiespons! Keren we terug naar die spreekwoordelijke duizend en miljoen. Als nu ieder modaal huis zijn eigen ( slimme ) batterij of liever nog iedere wijk zijn intelligente opslagtank zou managen.

Wat betekent dan het woord ‘spons’. Welnu tijdens de piekmomenten kan er difuus ( verspreid over heel Vlaanderen ipv in 1 of 2 putten ) genoeg energie genoeg worden opgeslagen. Deze opgeslagen energie kan worden overgezet in transport of om importmomenten wat af te toppen.

Van Elia weet ik dat als je kan aantonen dat je door intelligente ingrepen stroomtransport langs hun masten in toom houdt er een fee tegenover staat. Zij werken al met slimme afrekening ( versie 0.9 weliswaar, maar toch ).

Als er dan nog een slim in/out tarief komt waarbij particulieren en wijken worden beloond voor het voorkomen van import van buitenlandse stroom, genereren we een incentive om met zicht op en van zaken in te zetten op duurzame bronnen.

  1. Tommelein’s verhaal rond de zonnepanelen krijgt alsnog kans op slagen. Momenteel is het weer wat windstil rond het met bombarie aangekondigd zonneplan. Trouwens, als je goed narekent, merk je op dat je binnenkort bedrogen gaat uitkomen door het nieuwe, op capaciteit berekende, nettarief!
  2. Gryffroy’s verhaal rond zonnepaneelopdakvaneenander valt in een plooi, waarbij zeker de armsten onder ons eens niet uit de boot vallen en mee kunnen doen ( punt 3 ).
  3. Misschien kan dan eindelijk wat in Nederland haast vanzelfsprekend is. Tot nader order is ieder plan ( tot nu toe ) is toegespitst op ideale daken ( is een zuidgericht dak wel ideaal? )
  4. Verzet tegen windmolens krijgt een andere invalshoek omdat de subsidiekraan dicht kan ( / moet ) en er een ‘winddeel‘ wordt naar de omwonenden toe. Windprojecten zouden selfsupporting moeten zijn en vooral in handen van de omwonende burgers. Dat kan als er flexibiliteit komt in de transport- en distributiekosten. Vaak zijn deze ( te ) hoog ( gehouden ).
  5. Efficiënt energieverbruik is dan geen belerend vingertje meer,  maar een logische en belonende keuze. Als er in plaats van op pokemon op energieverliezen ‘spelenderwijs’ kan gejaagd worden omdat men een bidirectioneel slim net uitbouwt, krijgt de term “energiejagers” plots een uitdagende dimensie. Enkele jaren geleden zat ik trouwens in een jury van een wedstrijd waarin programmeurs in teams binnen de 24 uur een app ontwikkelden om energie te besparen op basis van een slimme meter. Wat ik daar zag wat er allemaal kon… ( WOW )
  6. Er hoeven geen dure energie-atollen worden gegraven. Er is her en der een centraal opslag nodig, maar zo’n put in de zee is proportioneel te duur voor wat het is.

Kortom, er zal nog wel wat water naar de zee vloeien, maar ik hou de vinger aan de pols.

Oh ja, ik was het haast vergeten: “Het milieu vaart er wel bij, dat is dan “maar”  de collateral damage, niet?

*= op ons grondgebied, maar al lang Frans patrimonium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s