Wat nu met Zefier?

We zouden het haast vergeten, maar..

In de schaduw van de geboorte van de mega-intercommunale Fluvius is er ook een groen vehikel geschapen. Volgend schema tracht het één en ander duidelijk te maken:

schema uit de Tijd

Het zou het paradepaardje van onze huidige minister van energie moeten zijn. Het spreekwoordelijke kluitje in het riet past ( voorlopig ) beter. Het gedrocht, ontstaan uit de opgedrongen fusie van alle financieringsintercommunales, is een lege doos. Met een beperkt kapitaal en weinig visie zou dit vehikel moeten gaan instaan voor de verzamelde groene stroomproductie. Dit betekent wind- en zonneparken, warmtenetten ( alhoewel hier discussie rond is ) en biomassa ( ook al geen zuivere materie ). Met deze windei kan er naar de beurs worden gegaan, obligaties worden uitgeschreven en misschien zelfs coöperatief kapitaal worden gemobiliseerd. Ons advies is hierin heel duidelijk.

Mijn argusoog jeukt al want zowel de raad als de raadgevers zijn meestal nogal ‘in the box, op ’t schap georiënteerd. Daarom de foto, verwerkt in de banner van dit bericht. Ervaringen en gesprekjes die dag alleen al leerde me dat in een recent warmtenetdossier, Fluvius niets wil weten van burgercoöperatieven. Ze hebben zich dan ook uit de tender terug getrokken, omdat die gemeente het wel wou! Een ander dossier is dat van enkele windturbines waarvoor Zefier eenvoudigweg het kapitaal niet had en het dan maar moest overlaten aan een krachtdadiger organisatie, lees diegene die niet wilde inkantelen en ondergetekende eigenhandig mee een brok in de pap had gelegd. ( artikel ). Dan mag je op het schema hierboven ook STORM schrappen uit Fluvius, waardoor er enkel nog Wind4Flanders ( W4F, trouwens ook de Franse poot ) overblijft. Ik nodig u uit op te zoeken wie eigenlijk W4F is.

Voor onszelf wordt het wel even uitkijken, net omdat onze gemeente, onder druk, mee in het Fluvius_Antwerpen verhaal moest stappen en net die netbeheerder is zéér Zefierminded. Wij zien al een beetje de bui hangen, maar laat nu net iedere drempel de opstap zijn om verder te kunnen springen.

Verder blijft het aanbod geldig:

Rol groene energie uit zonder subsidie of steunmaatregelen verder uit. Gebruik het principe van rollende fondsen en zorg dat je de trias energetica respecteert. Voor je het weet beschik je over een breed gedragen en een zichzelf financierend krachtig instrument ipv een verdoken verlengarm om standaard oplossingen van een bevriend Frans consortium te ‘slijten’.

Het vlindereffect van groene investeringen

ps: enige gelijkenis met de vorigebanners is puur toeval, niet?

Marc Bellinkx
argusoog over het nieuwe energielandschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s