Nieuwe mega-intercommunale Fluvius gaat voor de 12 (?) werken!

Nomen est omen

Piet Buysse opende lyrisch met zijn kennis van de Latijnse mythologie.

Toeval of niet maar in de zaal Hercules van de Montil werd inderdaad de huwelijkszegen uitgesproken over de mega-intercommunale Fluvius, alszijnde het gedwongen (?) huwelijk tussen Eandis en Infrax. De link naar de 12 onmogelijke werken van deze god was dan ook snel gelegd.

Deze CDO zat op de tweede rij en luisterde aandachtig. Ik had toch beter de exquisiete toespraken opgenomen. Als Fluvius al de, zichzelf toegedichte, doelstellingen kan bereiken, zal deze ziel zéér diep buigen. Gebrek aan ambitie kunnen we Piet, Wim, Frank en Walter allerminst verwijten.

Om in het thema te blijven, plaatste ik links een mythisch figuurtje dat prima bij mij past. Werpen we eens één oog op het 5de werk: ESCO/EDLB. Als er nu 1 punt is waarin ze nu net niet in excelleren is het wel in deze. Er zijn mensen en bureau’s genoeg die deze stelling kunnen bijtreden. Als je als beheerder van een gebouw het voorstel krijgt een stokoude gasketel vervangen door eenzelfde exemplaar kan je toch moeilijk spreken van vernieuwing, ambitie of professionaliteit. Als dan nog blijkt dat de meeste van de geboden oplossingen standaard installaties van hun hofleverancier zijn.. dan mag je niet verbaasd zijn dat ik de foto rechts mee in de banner plaatste! Het werd al in 2015 aangekaart op een algemene vergadering. De figuur hieronder verklaart héél veel.

ontzorging of monopolie?

Het is de taak van de toezichthouder VREG om de open en vrije markt te vrijwaren, want geloven dat Fluvius transparanter zal worden dan Eandis en Infrax voorheen, kent de betekenis van het spelletje monopolie echt niet! Ironisch genoeg verscheen tijdens het maken van dit relaas dit nieuws op m’n tijdlijn. Het is één van de nieuwe uitdagingen die Fluvius wil aangaan. Het monopolie op 1 vlak breken, maar er zelf ééntje opbouwen en wat voor eentje:

een mega-intercommunale.

Voor de niet-ingewijden ESCO/EDLB zijn de dienstverleningen die Eandis en Infrax aan de gemeenten aanreiken om hun gebouwen goedkoper te verwarmen of te verlichten. Verder kan je nog een hele rits aan nevenactiviteiten hieronder klasseren. Als je dan even nadenkt, besef je maar al te goed dat een maatschappij wier inkomsten gebaseerd zijn op het volume verkochte energie, besparingen op die energieverbruiken gecompenseerd wil zien. Dit werpt een perfide licht op het verloop van de procedures. Je leest meer over de nevenactiviteiten hier.

Als we dan toch even inzoomen op de 5 kerntaken die Fluvius zichzelf aanmeet:

Over de verdeling van gas en elektriciteit kunnen we kort zijn: jaar na jaar bewees Vlaanderen hierin koploper te zijn en laten we dit zo houden! De digitale meter en bijhorende achterliggende datasystemen mét controle en veiligheid zullen al genoeg tijd en manschappen vragen. En wie weet komt er ook nog wel een een slim platform om de prosument een plekje te geven in het energielandschap.

We zien ook warmtenetten staan! Net in deze moeilijke materie heeft de prefusie Infrax/Eandis onder de naam Warmte@Vlaanderen zich wat ‘verbrand’. Dit vehikel is immers ten grave gedragen en tussen de regels door lezend gaf de nieuwe CEO van Fluvius toe hierin een afwachtende houding aan te nemen. Lees.. we wachten op de opportuniteit!

Trouwens ondergetekende heeft ook “mogen” optekenen dat de begrippen burgerparticipatie en coöperatieve niet thuishoren in het beeld van Fluvius. Dus van heel de strijd rond de Chinadeal hebben ze op dat vlak niets bijgeleerd!

Kort samengevat:

  • schoenmaker blijf bij je leest: distributie gas en elektriciteit. Zorg dat het geen 13 ongelukken gaan worden!
  • Beheer de digitale meter slim en maak slimme tarieven als basis van een smartgrid
  • bewijs met riolering en kabelnetwerken jullie toegevoegde waarde(n).
  • laat de nevenactiviteiten over aan de professionele bureaus en organisaties.
  • erken de kracht, kennis en gedrevenheid van energiecoop’s
  • beschouw prosumenten als een deel van de oplossing, niet als probleem
  • Gun deze spelers een levelplayingfield

Beste Fluvius: Volbreng uw taak met dezelfde kennis en performantie tot aan de meter. Laat achter de meter over aan anderen

ps Onze gemeente schakelt dit jaar over van de ene naar andere watermaatschappij waardoor de burger finaal een goedkoper waterfactuur zou moeten krijgen. Het is de moeite waarde de 2 visies te volgen.

ps2; Beste Wim en Piet, mijn zegen… Tja: wat is die waard zeker?

ps3: Beste Frank, Wat dit speerpunt van uw beleid trouwens betreft, ga ik u graag rechtstreeks ‘trotseren’. Maar ik snap het aanbod nu beter om voor 1 euro alle palen in jullie bezit te krijgen.

uw energiek argusoog
Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s