Kunnen de kerncentrales nu dicht of niet?

Er zijn zo van die wetten die je nu éénmaal niet kan stemmen. De wet van Ohm is er zo eentje.

Er is in België géén energieprobleem, maar een capaciteitsprobleem.

Dat probleem wordt op vele momenten vanuit het buitenland weg gewerkt. Daarom dat de kostprijs van energie relatief beperkt blijft. Maar kan dit blijven duren?Zo had Nederland een overcapaciteit maar deze zal terug verminderen vermits zij nu hun oude steenkoolcentrales stilleggen en de piste om gas te ontginnen wordt versneld verlaten. Dit is de normale manier van werken die men in België maar niet kan of wil begrijpen.

Dit is inderdaad een Europees probleem dat op zich makkelijk te berekenen valt. Ieder land moet inderdaad niet zelfstandig in alles voorzien. Je moet er wel voor willen betalen. Zonder bijdrage zal het buitenland niet extra investeren in centrales die ook mogelijkerwijs stilliggen om het Belgische probleem op te lossen.

  • 80% van de zon wordt gedurende 20% van de tijd opgewekt.
  • 80% van de wind wordt gedurende 45% van de tijd opgewekt.

Men is hier dan ook altijd met alles (te) laat. Een project zoals een gascentrale duurt gemiddeld 7 tot 10 jaar!

Onze energiemarkt is teveel beïnvloed door de overheid. Een gedeelte van de productie is gesubsidieerd, er is een kluwen aan regels en de vergunningen blokkeren vele initiatieven. Alleen al door het marktmechanisme aan te passen kunnen we nog een inhaalbeweging maken. Op deze wijze kunnen flexibele centrales gebouwd worden die worst-case kunnen stilliggen.

Wat is de kost per MWh over een periode van 20 jaar?

Deze kost is beperkt!

Stel dat je 10 centrales bouwt met een ruim budget van 400 miljoen per stuk. We hebben dan 4 miljard nodig om de centrales te bouwen. Voor de eenvoud maken we een abstractie van de onderhoudskost.

Het verbruik is 85 000 000 MWh per jaar. Op 20 jaar heb je dan een subsidie nodig van 2,35 €/MWh.

Als je dit vergelijkt met je huidige factuur die op de piekperiode 220 €/MWh aantekent, hoef je er niet wakker van te liggen. Uiteraard zullen deze centrales toch af en toe draaien waardoor je toch minder subsidie nodig hebt. De kost kan dus misschien iets lager zijn. Wathelet was er mee begonnen maar ja … de politiek.

NB

  1. Als je dan weet dat een centrale makkelijk 40 jaar kan staan, kan je de steun dus nog halveren.
    Dus ofwel geef je afgeschreven centrales aan de kinderen ofwel laat je ze nog betalen.
  2. De 2,35 €/MWh zal in relatieve waarde zakken door inflatieverschijnselen.
  3. Een week-endje in Barcelona kost behoorlijk veel meer. Kwestie van prioriteiten voor veel mensen.
  4. De kostprijs hierboven is voor een centrale met gesloten cyclus. Een zuivere gasturbine is nog een pak goedkoper. De prijs van de energie is dan weer hoger.

Qua prijs krijg je eigenlijk een raar fenomeen, eerder zelfs een paradox! Je hebt eigenlijk dure (of duurdere) centrales nodig om nog een redelijke marktprijs te bekomen. Als alles wind zou zijn, dan is de prijs van energie op de markt nul. Maar dan blijft je uiteraard tot in de eeuwigheid subsidies geven. Ergens zit een optimum.

Laat ons dus maar hopen op warme winters. In Frankrijk staat een graad gelijk met paar 1000 MW aan piekvermogen. We zullen dus maar blijven gokken op de buitentemperatuur? Net nu er een winterprik wordt aangekondigd??

Bibberen maar, letterlijk én figuurlijk!

En dan nog

1 goede netinstorting kan het politiek en maatschappelijk probleem oplossen.

Stel u voor dat Netflix twee avonden moeten missen. Kijk maar naar het incident met Proximus en sommige reacties. We moeten echter wel de plannen al klaar hebben. Na een paar maanden is er immers een andere orde van de dag.

Het open houden van oude installaties is technisch ook geen goed idee. De risico’s nemen toe. Rij jij graag met een old-timer tegen 140 km/h? Als je toch nucleair wil, moet je misschien de installaties grondig vernieuwen. Een aantal elementen zoals koeltorens en het klassieke gedeelte kun je makkelijker behouden.

Samengevat

Plaats enkele gascentrales bij. Subsidieer deze een beetje en laat ze gerust stilliggen als je erin slaagt om voldoende hernieuwbare energie op te wekken. We kunnen dan ook gerust slapen. Het debacle over het al dan niet behalen van de quota aan CO2-uitstoot krijgt dan een andere invalshoek en het draagvlak rond hernieuwbare energie wordt dan ook herschikt, aangezien dan het eeuwig deuntje van backup gedimd kan worden. Misschien komt dan de oplossing wél uit een H2-gascentrale die de zomerpieken kan opvangen. Dan moet je wel of hybride centrales bouwen of er op rekenen dat de omtuning qua prijs meevalt ( zie de 20 jaar zekerheid en 40 jaar werkingsmogelijkheid ).

10 centrales bouwen tegen 2025 lukt dat nog wel? In de tijden van nood is veel mogelijk. Dat heeft de geschiedenis meermaals bewezen!

Met een energieke groet

Kontich Stroomt

 

imagecredit : wikicommons

#permissionmachineproof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s