Die 2 maanden zomerreces toch

Onderwijsspecialist of noem het onderwijskundige Dirk Van Damme trok weer eens dat blik open dat nog erger ruikt dan die Noorse delicatesse! Die doos van Pandora openen is een rode draad die Ariadne niet wil volgen. Maar rommelen aan dat zomerreces, ho maar!

Vakbonden zullen sabelen met verworven rechten en het afschaffen van de vaste benoeming als onbespreekbaar beschouwen. Net deze houding, samen met de vaste benoeming nekt initiatief en een doorgedreven goede wijziging van het huidige onderwijsapparaat (en ja, het is zo Russisch als het klink: apparaat)!  

‘Allez vooruit, jullie staan er weer goed voor! 2 maanden thuis, wel wel!’

Dat zijn zo die gesprekken bij de warme bakker rond eind juni. Ik repliceer dadelijk met het feit dat de leerlingen er nog beter voor staan! En ja hoor, dan beginnen ze over de moeilijkheden voor opvang, het regelen van activiteiten, hoe ze zo lang bezig te houden en zo voort. Voor hen begint die vakantie een week vroeger. En die grote vakantie is lang, ellendig lang. De gewone boefjesstreken die vroeger gedoogd werden, geven geen voldoening meer. Aangezien normen en waarden aan het vervagen zijn, gebeuren er nu straffere dingen. Dat gaat dan van grafschennis tot stenen gooien op toeristenbootjes in de nillies tot kopschoppen en georganiseerd plunderen in de twenties. Sla er de zomerkranten maar eens op na! Neen, ik vind dat geen komkommernieuws. De analyse is dat de jeugd zich verveelt. Hardwerkende ouders vinden geen opvang en laten hun pubers noodgedwongen alleen thuis. 

Waarom niet de vraag stellen of d(r)ie maanden vrijaf wel zo nodig zijn! Wat is de hoofdbekommernis van een leraar de eerste maand van het schooljaar? Ik erger me blauw aan het herhalen van verworven kennis van het vervlogen schooljaar. Je bouwt verder met de bouwstenen die je al had, maar 2 maanden inactiviteit eisen hun tol. Als ik begin met: ’Vorig jaar leerden jullie dat…’, bespaar ik je maar de beschrijving van die oogjes voor mij.  Het is hemeltergend vast te stellen wat leerlingen ‘vergeten’ in die 2 maanden. Voor ons weer zaak om in ijltempo zo snel mogelijk al die latente kennis op te frissen. Tegen het einde van september kan ik starten met nieuwe informatie. Dus boudweg gezegd wordt er in Vlaanderen van half juni tot begin oktober, niets aangeleerd! Af en toe was er nog vakantietaak die de geest helder hield, maar ook dat verschijnsel moet verdwijnen.

Bovenstaande is een citaat uit mijn bekommernissen die ik de voorbije 20 jaar neerpende. Net omdat ik niet kon aanzien hoe ons ééns zo kwaliteitsvol onderwijsschip Titanicgewijs aan het zinken is, maar het orkest… dat orkest blijft maar de hoogste viool spelen en zit hoog in lucht met de neus in de frisse lucht!

Lees in deze optiek het referentiekader in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s