Redt Covid-19 ons tanend onderwijs 1.9?

Schrap LO uit het CV van Latijn-wiskunde!

link naar het artikel

Toegegeven, het was een verrassend artikel. En ja over de ‘keuze’ voor L.O. valt héél wat te zeggen; maar het gaat net om de oproep om deze laatste trimester even het beste uit het slechte te halen! Tuurlijk waren de twitterianen weer volop daar met hun ondoordachte, soms zelfs domme reacties.

Maar de denkoefening maakte ik destijds ( 2009 ) al toen ik merkte dat meer en meer leerlingen alles een beetje moeten kennen en hun studiekeuze géén keuze is maar gewoon haast van alles hetzelfde. De reden zal wel zijn om een leerling(e) die na 3 Latijn vaststelt dat 4 ondernemen eerder past die overstap “vlot” moet kunnen maken. Kortom, er zou pas écht gekozen worden in de overgang van de 2de naar de 3de graad.

Als je vaststelt dat een wiskundig getalenteerd kind in een wetenschappelijke richting haast even veel en even goed een taal moet kunnen als een leerling(e) in een talenrichting, mag je je daar dan geen vragen bij stellen?? Of omgekeerd dat het pakket wiskunde voor een talentalentje haast even zwaar is dan een wiskundige knobbel in de eerste, zelfs tweede graad.
Hemeltergend is het dat ogenschijnlijk de onderwijshervorming hier geen verbetering noch soelaas voor aanreikt!

Nu we in dit epos van corona het onderwijs “eventjes” versneld moeten heruitvinden komen de systeemfouten eindelijk eens boven water. Er wordt, naar mijn bescheiden mening, een té ruim CV aangeboden aan de leerlingen en ieder aangeboden vak, zeker bepaalde ‘hoofdvakken’

Als deze pijnpunten worden aangepakt heeft heel deze miserie toch een héél positief effect gehad!

Dit is m’n persoonlijke mening, natuurlijk
Leren we level-leren?

Daarom, léés eerst het artikel en fulmineer dan! Mijn conclusie is: onderricht nu deze trimester nog enkel de essentiële vakken van de richting waarvoor gekozen werd. 2 maandjes wat minder ( of zelfs geen ) MO, PO, godsdienst of desnoods LO, kan dat kwaad? Ik dacht van niet!

Trouwens, wat velen vergeten zijn. In maart 2020, bij de allereerste sluiting van de scholen waren het net die vakken die er als de kippen bij waren om te zeggen dat hun pakket niet essentieel was in de eindbeoordeling van de COVID-cadeautjes van schooljaar 2019-20!

Ik loop hier niet over 1 nachtje ijselijk slecht slapen, maar gaf er al eens een veelbesproken lezing over. Je vindt de krijtlijnen terug op deze prezi . Kernwoorden #kotsmeeuw en #leervinkje

Intussen moet ikzelf schromelijk toegeven dat ik stilaan er het bijltje moet bij neerleggen. De demotivatie eist meer en meer z’n tol. Voor dit schooljaar wel te verstaan! Het uitdagende leerplan aardrijkskunde doet mij nu hunkeren naar 22021-22! Mocht ik in de cel van 7 kernleerkrachten zitten, ik zou deze 2 maanden “vakantie” aanwenden om op 1 sept 2021 te starten met ons écht toponderwijs 3.0 op maat van en voor onze leerlingen, de enige grondstof die ons land nog écht rijk is!

Als ik de tijd vind, vul ik het manuscript “Ik leraar, mag het?” verder aan. Maar Wouter, dank u voor deze knuppel te werpen..

Intussentijd moet ik schromelijk, haast beschaamd bekennen

Een gedachte over “Redt Covid-19 ons tanend onderwijs 1.9?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s