De verticale windturbine heruitgevonden?!

In Waalwijk, Nederland buigt men zich de laatste weken over het voorstel om een Amerikaanse VAWT ( verticale as windturbine ) te plaatsen ipv de “klassieke” 3-wiekige windturbine.

Wie een “beetje” de nimby-argumenten op een rijtje zet, weet dat altijd dezelfde “feiten”, al dan niet valselijk, worden naar voren geschoven. Dankzij de ervaringen, opgedaan door het afgevoerd project rond de E-19 wisten we bij Kontichstroomt dat dit wel eens een werk van lange adem zou kunnen zijn.

Ook in Nederland leven deze argumenten, maar de grootste wrijvingen, ‘zoef’-geluid, vogelmixer en epilepsie-oproepende slagschaduwen worden door dit type van turbine weg genomen.
Iedere techneut komt haast onmiddellijk aandraven met de wet van Betz om het onvermogen van het opwekken van energie door verticale as-turbines. Dit feit wordt dan ook nog eens gevoed door het gelukte mislukte experiment om de opbrengsten van kleine turbines, waaronder er ook enkele VAWT’s stonden te extrapoleren naar de grotere versies. Enkel, de vortex-opwekkende schoepen die deze concrete turbine zo ‘imposant’ maken zat uiteraard niet in het meetexperiment, dat overigens van het net is verwijderd ( een spoortje vind je nog hier ).

Kortom, ook in windturbineland zijn er soms bizarre krachten aan het werk om het één en ander in een negatief daglicht te stellen. Zo herinner ik me het dispuut rond de vakwerkmasten van Nike-Westerlo of het expres niet correct geplaatste turbine in Bobbejaanland: een ‘zand-in-de-oogjes-strooiende’ flop van IVEKA…

Ik tracht onze goegemeente Kontich op de hoogte te houden van deze evolutie, want wat onze gemeente Kontich niet beseft… Er had haast eentje op ons grondgebied kunnen staan. Zelfs een 5-tal had ik mijn plan kunnen verder ontwikkelen, met minimaal 50% burgerparticipatie trouwens!!

Link naar het artikel

fotocredit (c) Wingardium Energy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: