De verticale windturbine heruitgevonden?!

In Waalwijk, Nederland buigt men zich de laatste weken over het voorstel om een Amerikaanse VAWT ( verticale as windturbine ) te plaatsen ipv de “klassieke” 3-wiekige windturbine.

Wie een “beetje” de nimby-argumenten op een rijtje zet, weet dat altijd dezelfde “feiten”, al dan niet valselijk, worden naar voren geschoven. Dankzij de ervaringen, opgedaan door het afgevoerd project rond de E-19 wisten we bij Kontichstroomt! dat dit wel eens een werk van lange adem zou kunnen zijn. Alvast is goed te weten dat het landelijk actiecomité tegen windturbines dit project wel positief onthaalt. Dit omdat er vooral géén slagschaduwen zijn.

Ook in Nederland leven deze argumenten, maar de grootste wrijvingen, ‘zoef’-geluid, vogelmixer en epilepsie-oproepende slagschaduwen worden door dit type van turbine weg genomen.

Natuurlijk komt iedere techneut aandraven met de wet van Betz om het onvermogen van het opwekken van energie door verticale as-turbines te bewijzen. Dit feit wordt daarenboven gevoed door het “gelukte” mislukte experiment om de opbrengsten van kleine turbines in het ‘belachelijke’ te trekken. In dit “opgezet” spel, lees meetpark, zette men een reeks VAWT’s, de bedroevende resultaten werden daarnaast nog gextrapoleerd naar grotere versies en het verhaal was compleet.

Enkel, de vortex-ondersteunde schoepenas die deze concrete turbine zo ‘imposant’ maken zat uiteraard niet in het meetexperiment. Het opmerkelijke is dat alle data van dat experiment van het net is verwijderd ( een spoortje vind je nog hier ). En ja, sommigen denken bij verticale windmolens nog steeds aan die 2 halve vaten op een stokje langs een stoffig stukje Route 66 uit de tekenfilms van Pixar of erger nog, een Darrieus wiek die niet op eigen kracht in gang raakt.

Kortom, ook in windturbineland zijn er soms krachten aan het werk om het één en ander in een negatief daglicht te stellen. Zo herinner ik me het dispuut rond de vakwerkmasten van Nike-Westerlo of het expres fout ingeplante turbine van Bobbejaanland: een ‘zand-in-de-oogjes-strooiende’ flop van IVEKA…

Wat deze energiefabriek wel veel interessanter maakt in de TCO-berekeningen is het uitvlakken van (te) dure transportkosten over lange afstanden, het moeten voorzien van backup ( het heeft een eigen hybride back-up onder de turbine ) en vooral de recyclage was 1 van de grootste designer vereisten: Alle gebruikte materialen zitten in een circulair systeem waarbij de recycleerbaarheid haast totaal is!

Ik tracht onze goegemeente Kontich op de hoogte te houden van deze evolutie, want wat onze gemeente Kontich niet beseft… Er had er al eentje op ons grondgebied kunnen staan. Zelf had ik 3 geschikte locaties in mijn plan kunnen ontwikkelen, met minimaal 50% burgerparticipatie trouwens, maar daar heeft een stellletje cowboys door ondoordacht te communiceren het draagvlak volledig naar de haaien geholpen. Die dachten eventjes snel neer te planten en weg te wegen ( take the money and run )!

Link naar het artikel over Nederlandl

Lees in dit verband ook nog

Windmolenpark old school

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s