Windturbines in Kontich: project oude stijl?!

De kogel is ( update maart 2022 ) nu definitief door de kerk. Ook in Rumst, in de Varenbroekstraat komen er windturbines, 2 om exact te zijn.

Los van het politiek gekrakeel dat al sinds 2014 aan de waggel is, zal dit alweer een ‘klassiek‘ project gaan worden. De eigenaar van het veld strijkt een jaarlijkse vergoeding op voor het ter beschikking stellen van z’n veld, W-kracht bouwt ze zelf, schrijft deze zo snel als mogelijk af, strijkt intussen de gewaarborgde 8% winst op via ons distributietarief. CEO Stefan sprak van participatie?

Wie krijgt de lasten en wie de lusten, dat verhaal kennen we. Net omdat het zo’n moddergevecht met de actiegroep geworden is, vaak met totaal onredelijke argumenten, vrees ik dat het bedrijf niet veel zin zal hebben in een inmenging van een energie- of burgercoöperatie. Verder zal ook moeten blijken dat windprojecten op Kontichs grondgebied minstens 50% participatie moeten bieden nu meer zal zijn dan een dode letter.

De bouwer gaf, tijdens een infovergadering, wel aan dat achteraf ( St Rita vergadering ) wel gepraat kan worden over een vorm van participatie, maar… Ah ja, ze staan niet in Kontich maar in Rumst dus dat probleem is van de baan. Want daar had destijds de burgvader totaal geen oren naar. Menig IVEKA-vergadering polstte hij me, negeerde hij me en deed z’n eigen ding; de foute keuze maken.

Windturbineparken moeten, zeker op land, als project ruimer bekeken worden.
Intelligente opslag hoort daar zeker bij! Toen W-kracht nog over 4 turbines ging, kwamen wij ( = Kontich stroomt! ) tot het akkoord dat wij 1 van de 4 in een burgercoöperatie mochten beheren. Dus de 8% én een overeenkomst met 1 energieleverancier om de kosten voor de omwonenden beduidend te laten dalen. Ik leerde dit model van een bouwer in Oost-Vlaanderen die dit met groot succes daar toepast.

Van de netbeheerder ( Elia én Fluvius ) leerden we dat deze injectiepunten van stroom een hoop kosten én problemen met zich meebrengen om het net stabiel te houden. Wind waait niet altijd en even hard, weet je wel.

De vormen van opslag konden legio zijn, maar zou het project uniek in z’n soort maken.
Ik stelde het succesvol voor in Brussel op het Megatrends event in 2015. ( link ).
Prof Belmans publiceerde in EOS een gelijkaardig artikel met als titel “Windmolen zoekt opslag”. Maar deze laatste heeft het nu wat lastig het juiste hoedje op het juiste moment te dragen en doet naarstig aan belangenvermenging. Da’s het sluipende gif om politiek bezig te zijn natuurlijk.

Wij werkten met #Kontichstroomt! en enkele partners een werkbaar subsidievrij project uit:

  • energiespons met stuurbare wijkbatterijen om energie delen als oplossing voor energie-armoede
  • P2G oplossingen zoals het opwekken en laten tanken van waterstof ( Hyundai / Toyota )
  • testcase voor VITO voor railpower uit te testen op het talud van de Vosberg ( reservatiestrook voor supersnelweg.
  • Een mini-Coo op de terreinen achter Wienerberger
  • Intelligente laadpalen voor gridsturing ( Nissan )
  • Persluchtmotoren ( MDI )

Uw CDO
Marc

Historiek van dit dossier

In 2014 zouden er 4 turbines komen, 1tje mét participatie op grondgebied Kontich. De gemeente was uiteindelijk voor de plaatsing, mede door deze werkwijze, de bestendige deputatie was voor, de minister keurde af ( vanwege een foute kleur van onze burgvader!!! ( motivering ) ( artikel ). Het actiecomité had dezelfde kleur als de toenmalige minister.
In 2018 kwam er ‘out of the blue’ opnieuw een aanvraag binnen, voor 2 turbines deze keer. Van participatie was geen sprake meer.
Kontich was tegen, de bestendige deputatie was er tegen, de minister keurde goed! ( artikel )
In maart 2022 kwam er dan toch de definitieve goedkeuring, maar is nu pas ( juni ) ‘wereldkundig gemaakt ( lees ter ore van de pers gekomen ) ( link )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s