Dag Evergreen met je Ever Given

Goh, zoals ik al aangaf op Twitter, nooit gedacht dat op de dag dat onze regering nog wat wil aanmodderen met halfslachtig ongedragen maatregelen 1 windstoot richting de Sinaiwoestijn mijn dag zou stofferen met overduidelijk voorbeeld van een vlindereffect.

eigen schermafdruk vesselfinder.com; knap hoe gedetailleerd dat kan!

Een windstoot ja, dit zou de oorzaak zijn waardoor het containerschip de #Ever_Green aan het driften ging slaan. Hierbij boorde de neus van het schip zich in de oever en door een gigantische inertie ging het schip, dat ironisch genoeg net lang genoeg was om dwars te gaan liggen in ’s werelds meest economisch belangrijke slagader. Nu ja, gezien de doorsnede van het kanaal, moet die neus wel haast continue in het midden van het kanaal blijven. Het is niet zo een U-profiel zoals we menen te moeten voorstellen:

bron : twitteraccount @Alecmanchester

De coverage op VTM en VRT was povertjes, misschien wel logisch gezien we net ook uitvoerig over lock_down versie 3 moesten worden ingelicht. De laatste maakte gewag van een sterke windstoot, op het HLN, de krant van VTM ging het dan weer om een draaimanoeuvre én mechanische problemen.

Via twitter kwam ik alvast te weten dat het toch een “blackout” in het besturingsysteem zijn geweest en de felle wind nu het rechttrekken bemoeilijkt.

Efforts continued this morning (24 March) to float the 199,489 GT container vessel which ran aground at km 151 of the Suez Canal yesterday, blocking the waterway. Suez Canal tugs were working to free the 400 metre LOA laden vessel but wind conditions and its size of were hindering the operation.
UPDATE 12:00 hours local time: According to information from the Suez Canal Authority, the grounded vessel has been partially refloated and is now alongside the Canal bank. Convoys and traffic are expected to resume as soon as vessel is towed to another position.

bron : GALPD05,C

Via dezelfde bron leerde ik ook z’n bijnaam kennen: Marlboro-channel

Nu ja, ikzelf haal hier, als geograaf, weer m’n hartje op. Ik zou me haast een betalend abonnement nemen op vesselfinder, maar dan nog weet ik niet wat in die potentieel 20 000 containers zou zitten. 1 iemand vertelde ons alvast dat het transportsysteem danig in de knoei en rats zou gaan zitten. Zowel de WEST-OOST trafiek alsmede de OOST-WEST trafiek zitten voor enige tijd vast en Egypte zelf zou een significant bedrag ( ben enkel weer kwijt of het 7500 of 750 000 dollar was ) aan tolgeld per schip ( cargo, tanker of containerschip ) verliest.

Taak van de leerkracht zou nu kunnen zijn om in de atlas na te gaan welke grote goederenstromen gedocumenteerd worden. Verder kan je op vesselfinder de schepen aanklikken en kijken hoe vaak je een containerschip, cargoloader, bulkcarrier, RORO of tanker “treft”. Allen worden door gele dot’s voorgesteld. Ikzelf trof een Russische oorlogsbodem en enkele passagiersschepen ( niet gele dot’s ).

eigen schermafdruk van Vesselfinder.com

Er niets over zeggen zou, gezien het huidig leerplan, eigenlijk niet kunnen. #LPD11

overzicht van locatie olietankers van 1 maatschappij ( ter aanvulling van de atlas )

Kortom, 1 incident kent een hele rits aan gevolgen.

Als laatste wil ik deze tweet van Bruno nog meegeven die mooi het internationaal karakter mee geeft:

jouw geograaf die geogenoot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s