Had Icarus dit maar geweten!

Ken je Icarus nog? De fantast die met was en veren de zon tegemoet vloog? In al z’n hoogmoed en zot van glorie kwam hij te dicht, de was smolt en stortte neer.

Welnu, de ‘mensheid’ is deze hoogmoed nog steeds trouw, me dunkt. Zot van zichzelf en glorieus hopend dat technologie de aarde kan fixen ( in hoeverre dat dit nodig is ) wil men het idee om de zon te dimmen weer nieuw leven inroepen. Opnieuw worden héél wat middelen er tegenaan gegooid om te kijken of het toch maar kan. Ik begrijp wel dat niets doen voor vélen geen optie is. De ene wil emigreren naar Mars, de andere onze natuurlijke satelliet bemannen ( experiment biosfeer II ). Maar haast onomkeerbaar met materiaal de stratosfeer vervuilen, moet dat echt?

In deze Engelstalige coverage is te zien hoe men door menselijk ingrijpen de aardse feedback’s wil verstoren om zo de wereldtemperatuur te temperen. Dat idee van die aerosolen is overigens niet nieuw. Ik stel me, boerenverstand gebruikend, wat er dan moet gebeuren indien het effect té sterk is. Hoe ga je die ‘vuiligheid’ er dan uit halen? Er is gelukkig wel een soort van ‘terugvalsnelheid’ en gaan deze “spray’s” niet eeuwig blijven rondtoeren. (zie artikel) Trouwens, heeft iemand zich al eens zorgen gemaakt dat als in de geostationaire baan de kettingreactie op gang komt waarbij het ruimteschroot exponentieel toenemen zal? Neen dus!

Straf is wel dat de reporter een slimme vraag omtrent freeriders stelt. Als de VS investeert in dit project geniet Canada daar ook van. Dus moeten ze niet mee investeren? Net gisteren leerde ik in een lezing over duurzame economie wat deze term betekent.

still uit het nieuwsbericht

Verder zien we op bovenstaande figuur ook weer het idee van de marine clouds naar boven komen. Hoe het maken van méér wolken gaat ingrijpen, dat is gekende materie en ook is deze ingreep sneller om te keren dan de eerste gedachtengang. Rond deze technologie kan je trouwens hier een realitycheck raadplegen.

Kortom is het blinde geloof dat men door technisch vernuft kan ingrijpen op 1 of meerdere sferen van onze aarde, niet diezelfde hoogmoed die onze oude man ten val bracht? Hét voordeel bij Icarus was dat hij énkel zichzelf schade toebracht, maar wat als het geknoei van de VS in China oogsten gaat doen mislukken?

Is het niet meer wijselijk geld te steken in daar waar het systeem wel bij te sturen zou kunnen zijn. Alhoewel mijn bescheiden veronderstelling is dat we nog té weinig weten van de feedbackloops van onze aardse systemen én dat de aarde al sinds haar heel bestaan klimaatsveranderingen doormaakte. ( Ice Age I, II en III, wat Pixar ons leren wil )
Ach ik persoonlijk zou die 100 miljoen dollar in agrobossen hebben gestoken om te kijken of MIJN STELLING ook daadwerkelijk waar is. Regreening de Sahel kan de ITCZ restabiliseren en met uitbreiding uitbreiden zodat de galerijwouden en subtropische bossen weer kunnen herstellen.

omslagfoto credit: Flickr CC2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s