Reizen is géén basisbehoefte.

Toegegeven iedereen wil graag reizen, maar wat de top”lui” van TUI beweren strijkt tegen m’n geografische haren in! Deze uitspraak is waarover het gaat.

uitspraak genoteerd in HLN – 21/05

Sta me toe m’n geografisch oogpunt toe te lichten. In de nieuwe leermethode stellen we ons de vraag wat jouw basisbehoeften zijn om te overleven.

Basisbehoeften

Je eerste zorg zal de zoektocht naar drinkbaar water zijn. Vrij logisch, het lichaam kan niet zonder! Na amper 1% van je gewicht aan vochtverlies treden er tig aantal verdedigingsmechanismen in werking. Naargelang jouw metabolisme en vetreserve kan je wel enige tijd zonder, maar het vinden van voedsel staat op plaats 2 in de rangorde van basiszorgen voor je leven ‘in leven’ te houden. Als je dorst gelaafd is en je buik gevuld ga je haast instinctief op zoek naar sheltering, bescherming tegen de weerselementen. Dat kan kleding of een schuilplaats zijn.

Zit je droog met een volle maag en watersupply, dan zijn jouw basisbehoeften vervuld

Secundaire behoeften

Het zit héél ver weg, maar in m’n lesjes S.E.I van vorige eeuw werden bovenstaande feiten primair genoemd. Wat nu volgt zouden de secundaire “needs” zijn. We verlaten voor ’t gemak dat idee van aangespoeld te zijn op een eiland.

Ik denk dat ieder gezinshoofd zich bewust zorgen maakt omtrent een voldoende basisinkomen om naar de toekomst te kunnen uitkijken, voor hemzelf en voor het gezin. Een voldoende hoog en continue bron van middelen om die basisbehoeften te blijven voorzien voor onbepaalde duur. Dat huis hoeft geen zwembad of paardenwei te hebben, maar sanitair, wat leefruimte, opslag en enige vorm van interne klimaatregeling staan wederom bovenaan het lijstje. Eventueel is (openbaar) transport om aan dat loon te geraken een nuttige aanwinst in deze categorie.

Tertiaire behoeften of luxe’problemen’

Moet je iedere vakantie écht weg? Moet dat of is dat gewoon puur genot? Ik verwijs hier graag naar de uitmuntende pitch van H. Rosling zaliger met z’n Ikeaboxen. Tijdens deze TED-talk legt hij haarfijn uit hoe “travelling” het summum van een geslaagd leven is, de kers op de taart van het bestaan. Vandaar:

Geachte CEO van TUI: uw gedachtegang en uitspraak is botweg hemeltergend!

fotocredit: pexels via wordpress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s