Het einde van Kontich Stroomt?

Op deze zonnige zondag, een dag waarbij de stroomprijzen weer laag zijn vanwege de inefficiënte solarinput lees ik op diverse social media zeer fijn nieuws. Een beetje vals bescheiden durf ik vermoeden dat wij, met een aantal deskundigen ieders op zijn gebied met het traject van onze denktank #Kontichstroomt toch een beetje neuzen in een bepaalde richting heb doen kijken. Als volleerde clusterdenker en vooral als leerkracht gaf ik nooit dé oplossing maar gaf ik wel aan naar welke richting ik keek.

Wat las ik dan? Dat enkele echt grote spelers de krachten gaan bundelen om van Vlaanderen een waterstofhub te maken. Flux50 werkt mee samen aan Vlaanderen’s eerste echte regelluwe zone ( idee Waarloos ).

In het megatrends verslag las ieder die het wou immers dit:

volledig verslag leest u hier ( pag 31 is your big idea )

De blogtekst die destijds op onze compagniewebsite stond, mag ik aanvullen met de stepstones die ik nam. En net omdat ik zo’n lang intens(ief) traject heb afgelegd, denk ik dat het kiempje dat wij wilden leggen nu aan het groeien is. Voor mij tijd om mijn kennis en energie te wijden aan datgene wat mij nog meer genegen is dan onze energietoekomst, onze jeugd!

Een bloemlezing van het traject van Kontich stroomt, ooit uitgeroepen tot het meest sympathiek energieproject door de krant de Tijd.

extract uit het artikel
 • Bel10: moment waar wij het burgerzonnepark konden lanceren. Turtelboom wou dit echt doen, Schauvlieghe kreeg orders dit te dwarsbomen.
 • Stroomversnelling: idee van het peterschap van een ledlamp in je gemeente. Idee is deels in Halle uitgevoerd, bij ons in Kontich door de lokale relatieman van Eandis in opdracht geblokkeerd met zelfs chantage op de koop toe. Zo werden bijv straatlampen niet meer vervangen door hen. Gemeentepolitiek op z’n best.
 • Paleis nationale adviesorgaan voor energietoekomst België: ik mocht daar onze bezorgdheid, maar ook bottom-up ideeën voorleggen aan de adviseurs van Zijne Majesteit. Een gouden kans om zelf véél bij te leren.
 • Stadslab2050: Hier ontmoette ik de mensen van Colruyt en werd m’n idee van waterstof genoteerd. ’t Was een calculus van ons zonnepark 3.0
 • Flux50: Via hen kon ik de haalbaarheid van een eigen energiebedrijf aftoetsen. Een idee dat tot 2016 echt een plan was. Een aggregator spelen met de particuliere daken mits ons smartgrid op LoRa. Vakkundig door een mol van Eandis tegengewerkt.
 • Niko: zij leerden ons wat gridbalancing én innovatief aansturen vanop afstand inhoudt. Een bottom-up visie én aanpak wordt vaak door ingenieurs, kundigen en deskundigen afgebroken net omdat ze op hun leerschool enkel maar top-down denken.
 • #Poweravengers: een zotte avond was het: Wat als er werkelijk een blackout zou gekomen zijn? We wilden hem zelfs initiëren om de noodzaak ervan te ondertekenen. We hadden een mobiele batterij met noodopwekking klaar staan. We schreven een ludiek-educatief plan en maakte triage van wat te doen ( van diepvriesvoeding tot woonzorgtehuizen)
 • Vlakwa: Kan een kanaal dienen als een batterij? Watertekorten en energieoverschotten koppelen tot efficient hybride waterbeheer! Zie ook Albertkanaal en Harelbeke
 • Eandis/Fluvius: Omdat zij het monopolie in handen hebben én dit haast verkochten aan de stroomchinees ( da’s een boek op zich ) van onze energiedistributie, ben ik op zoek gegaan naar de drijfveren van deze “boite”. Toegegeven de fusie tot Fluvius bracht de nodige verlichting in de geesten.
 • Harelbeke: een bidirectioneel sas dat energie bufferen kan én droogtes wil helpen bestrijden.
 • Albertkanaal: Wie weet ziet Fluvius wel het heil om hiervan een mini-Coo spaarcentrale van te maken. Diverse sluizen zijn er nu voor in staat deze taak op te nemen.
 • Tig aantal prove-of-concept-projecten die de noodzakelijke 24/7 honger naar elektriciteit stillen.

Ik, als CDO, weet dat mensen die onze groep genegen waren nu ergens in één van die 2 artikelen die ik las tijdens hun koffiepauze wel een terugdenken aan die lange intense maar o zo innovatieve vergaderingen in Waarloos!

En ja ik heb dankzij dit traject echte vrienden gemaakt, ook in de politiek ( is dat mogelijk )!

Het ga jullie goed vrienden en weet dat ook ik altijd nog een plannetje b heb ;-). Ik ben echter moegestreden tegen de irl-trollen en machtsmisbruikers die, van het moment dat ze voelen dat ik wel eens een punt heb, me gaan wegzetten als imbeciel, leerkracht of linkse pocoloco. Ik weet dat ik in de juiste richting denk en handel en enkel voor de kleine ‘man’ in de domme straat ga.

update maart 2022

 • Dit leraartje werd na een opbouwende discussie op Twitter al snel als een linkse poco én onzinkramer weg gezet en geblokkeerd door iemand die van zichzelf vond dat ie het beter wist dan wij 8 destijds. Ach ja het doet me nog steeds twijfelen om toch verder te gaan, enkel heeft een dag maar 24 uur en ben ik al over den helft van het me toegewezen aantal dagen.

Een gedachte over “Het einde van Kontich Stroomt?

 1. Zaadjes worden bomen worden bos… Blij dat ik je al vroeg op mijn eigen pad ben tegen gekomen!
  Laat die […]Stroomt de bomen worden, waarbij #KermtStroomt de eerste echte boom is!
  Ooit zien we het bos door de bomen niet meer Marc.
  Bedankt voor je energieke inspiratie!
  Tot gauw, altijd benieuwd naar je volgende planB 😎.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s