Een tr(i)os Chinezen?

Het stond op meerdere mediakanalen te lezen, ikzelf haal er de kop van BBC bij

China allows three children in major policy shift.

link naar BBC

Het zou zowaar een ultieme denkoefening of examenvraag kunnen zijn.

Waarom werd er eerst een 1-kind politiek (in)gevoerd?
Waarom mislukte de 2-kind strategie?
En waarom verkiest Xi in de voetsporen van Poetin of Erdogan te stappen?

Is dit geopolitiek op z’n best of zijn er vromere drijfveren?
Vooreerst het feit dat de demografische evolutie van China er inderdaad niet al te best uit ziet. Op de webstek van Population Piramides maak je al snel deze afdruk.

Eens 2030 daalt de bevolking als het gevolg van te weinig huwbare en vruchtbare vrouwen. Jarenlang is er manu militari er op toegezien dat gezinnen enkel maar 1 kind hadden en dit heeft onvoorziene gevolgen veroorzaakt bij de huidige gezinnen. Het concept van “broer” of “zus” was verdwenen? Nu vinden de jonge koppels het niet nodig om nog meerdere kinderen te hebben. Er zijn praktische, maar ook sociologische aspecten.

In het BBC-verslag lees je dat het leven te duur is om meerdere kinderen alle kansen op een prima toekomst te geven. Verder is de druk om te slagen in het leven zo hoog op jongeren dat ze zich geen gezinsleven ‘voor ogen’ zien. Er zijn steeds minder jobs voorhanden en ze nemen steeds vaker slecht betaalde baantjes aan om toch maar aan een basisinkomen te raken. Ook verkiezen steeds meer meisjes om verder te studeren om hun sociaal aanzien te verbeteren.

Een nawee van de 1-kind politiek was ook dat er nogal wat abortussen werden uitgevoerd van het moment dat het koppel wist dat het een meisje was. Zo merken we in de bevolkingspiramide dat tot de leeftijd van 30 jaar er een duidelijk ‘overaanbod’ aan jongens is voor een toenemend deel meisjes die geen kinderen willen.

download van populationpyramid.net

Waarom nu 3?

Blijft de hamvraag nu waarom 3 en geen 2. Het ideaal geboortecijfer om een bevolking stabiel te houden is 2,1 ! Daarom garandeert een gezin met 2 kinderen op langere termijn géén aangroei van de bevolking. En is 3 dus het evidente aantal om een bevolkingsaangroei te “veroorzaken”.

Intussen kan u hier een interessante podcast beluisteren over de antropologische 1-kind halsstarrigheid van de Chinees.

headerfoto: pxhere.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s