Vlaanderen droogt uit!?

De roep om water, drinkbaar of niet, stijgt in deze zomer ( 2019! ) met de dag. We zijn nog maar begin juli en grafieken en statistieken geven aan dat het niet de goede kant uit gaat. Ik bezocht Senegal halfweg het droogteseizoen en zag wat échte droogte inhoudt. Gaat het in Vlaanderen dezelfde richting uit?

Vlaanderen droogt uit!?

Laat me niet lachen, het lijkt meer op wanbeheer! Historisch gezien was het nodig én nuttig alle mogelijke bebouwde en onbebouwde gebieden droog te leggen. Ik spreek me niet uit over de hangende #betonstop of #herverkaveling. Ik post hier liever hier enkele constructieve ideeën, denkpistes in mekaar gestoken met de puzzelstukken die er reeds liggen. Gelukkig zijn er al héél wat mensen en instanties bezig met oplossingen te zoeken.

Gebruik onze kanalen als een watervatenstelsel.

Om het grondwaterpeil daar waar nodig op niveau te krijgen, zouden landbouwers en milieu-organisaties het recht moeten krijgen water te pompen uit onze vaarwegen. Dit is nu al zo, maar uit ervaring weten we dat de sluizen en sassen enkel water richting zee versassen.
Zo kan een proactieve bevloeiing jaarlijks een pak van andere kosten op korte en lange termijn uitsparen! Ik spreek hier vooral over voedsel(on)afhankelijkheid, landbouwprijzen en schadevergoedingen tav de landbouwsector. Via LinkedIn kreeg ik alvast mee dat dit idee is opgenomen in de aanbevelingen naar de bevoegde minister toe, weliswaar gecamoufleerd als energiebuffer.

“Flexibel en slimmer energiesysteem: Om grotere aandelen hernieuwbare energie in het energiesysteem te kunnen integreren, moeten we ons energiesysteem digitaliseren en de capaciteit voor energieopslag kostenefficiënt uitbouwen. Innovatie is cruciaal en dus zetten we proefprojecten op voor power-to-x en starten we een pilootproject voor de productie van koolstofarme waterstof en inzet van onze kanalen voor energieopslag.”

Van waar moet dan dat water komen?

Ik poneerde al eens, als reactie op negatieve stroomprijzen, dat het haalbaar moest zijn onze vaarwegen* als ‘spaarbekkens’ te beschouwen. Ik richt me vooral even op de bevaarbare wegen omdat hier sassen staan. Bij iedere sasbeweging verdwijnt een ‘pakket’ zoet water richting zee en is ‘verloren’. Het is écht niet moeilijk om te zeggen dat het sas van Kwaadmechelen 1 000 m³ heeft opgepompt, dus de boeren mogen 1 000 m³ uit het Albertkanaal halen, tussen Kwaadmechelen en Hasselt welteverstaan. ( dit beeld van Godsheide laat de werken in 2017 zien: daar werd al de eerste schroef van Archimedes [passief] geplaatst ).

update! Het Albertkanaal wordt effectief zo ingezet.

Waterretentiebekkens bidirectioneel gebruiken!

Waar wachten we op om de bekkens die ons al heel wat geld, grond en inspanningen gekost hebben niet bidirectioneel gebruikt? Spaar de lenteneerslag op en gebruik deze om ook zo te laten infiltreren en de echt noodlijdende stukken landbouwgrond te redden van “totaal verlies”. Ik fietste voorbij het Zennegat en zag een actieve bewatering van dat gebied, maar als ik de bordjes mag geloven, laten ze het bij laagwater ook weer lopen? Waarom niet vasthouden en het water als het ware oppotten?

update: Dit is gelukkig nu zo ingesteld en in Lier is er nog een passief waterspaarpotje gebouwd.

KIS: Breek eens een tegel uit..

Het kan echter ook eenvoudig hoor, hier in onze gemeente*** vergrootten we stelselmatig de plantvakken van bomen. Zo kan er een ietsiepietsie meer water insijpelen. “Alle beetjes helpen!”, zei het mugje en plaste in de zee.. Wie weet wordt dit nog een trend om tegels uit te breken in favor of groenaanplantingen

veel te klein plantvakje voor een boom..

Voor leerlingen is het alvast een leuke opgave om te kijken waar al ons water vandaan komt. Een onderzoeksvraag kan zijn: “Welk kanaal wordt door de Maas gevuld?” of “Het hellend vlak van Ronquières; welk rivierwater zit daar trouwens in?” In onze leermethode stellen we inderdaad voor om virtueel een stoeptegel te ‘ontvoeren’ en het losgeld is dan een groter plantvak of stukje ontharding door de gemeente te laten uitvoeren.

KIS 2: Koppel eens af..

Hieronder zie je mijn eenvoudige toepassing of oplossing, ik verlengde gewoon de afwatering van de carport in m’n klimop. Mocht het té hard regenen, dan trek ik dat stukje pvc er uit en kan het alsnog in de riolering verdwijnen.

12 m² verharde oppervlakte wordt nu 1 puntbron van water.

Ik keek het af van mijn moeder. Zij ondernam actie na de de droge zomer van 1976 (!!). Het is een wijze ‘les’. Van ons huis werden enkele regenpijpen gewoon de tuin ingeleid! En alle water van de garage werd in grote vaten van 1000 liter opgevangen. Zo kon ik tijdens droge periodes met lange hevels me amuseren om “den hof” water te geven. Toegegeven, in de zanderige Kempen kan je eindeloos bij wateren 😉

Een maatregeltje sinds de zomer van 1976

KIS 3: Giet het gietertje leeg

Nu ik zelf hier in Kontich op een watergevoelige zone woon let ik er toch op dat ik actief bijwater tijdens droge periodes. Ikzelf giet regelmatig mijn regenton leeg net voor een regenbui. Noemt u het “water naar de zee dragen, fijn maar ik weet beter…

*: De roep om water

**: Albertkanaal is lek

***: In details schuilt het verschil

Hoe is het met de droogte momenteel gesteld? Controleer het hier!

imagecredit = pixabay

2 gedachtes over “Vlaanderen droogt uit!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s