Indonesische bosbranden verstikken de wereld

Zowel in het 3de als in het 4de middelbaar komt de plantagelandbouw aan bod. De leerlijn hierin is de natuurlijke, later de ecologische impact van deze massaproductie in monoculturen. Daar waar het verhaal eerst ‘mooi’ start als mogelijke bron van extra inkomsten, zeker mocht het fair gebeuren, mondt dit vaak uit in geldgewin ten koste van de lokale bevolking én het milieu. Vandaar dat het Triple P model ter sprake wordt gebracht.

Die palmolie is een goedkoop & veelzijdig product. Het maakt onze koekjes en snoepgoed héél wat goedkoper en als de vrouwen het niet in hun haar smeren, gebruiken wij dit wel in het schuimpje om ons kinhaar te verwijderen ( Palmolive ). We staan er te weinig bij stil waarvoor we dit allemaal gebruiken kunnen.

Maar deze woodfires tonen aan dat het niet de goede kant uitgaat in dit deel van de wereld!

Dus tegen welke prijs willen wij goedkoop blijven “genieten”? Da’s één van de ethische vragen die dringend meer aandacht mogen krijgen, zelfs los van het klimaatdebat. Het doet mij terugdenken aan het boek: “Waarom cola duurder is dan melk?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s