Dag Eneco met je powerwall nog niet op mijn muur.

Ik geef toe, de verleiding was énorm! Het is haast niet te geloven dat het ineens binnen handbereik is. Een Tesla, maar dan zonder de wielen onder mijn carport!! Dank u, Eneco.

Maar…
ik ken de energiewereld, in zonderheid het beleid, in Vlaanderen redelijk. Een tijdje terug maakte ik me al de bedenking of zo’n staaltje energetisch vernuft onze maatschappij niet gaat polariseren. De verschillen tussen de “have’s” en “have not’s” worden scherper en zullen wederom tot prijsstijgingen stijgen, met name in het deeltje netbeheer en taks. Hierdoor gaat de stijgende energiefactuur op minder klanten worden afgewenteld. De gegoeden gaan immers overwegen “off grid” te gaan.

Verder maakt ik ook eens de rekening voor ‘mijn rekening’.
Eén powerwall mét aansluitingen en bidirectionele meter had, in mijn geval een ROI van meer dan 40 jaar?

Stel dat ik de toelating verkrijg mijn vlaktaks weg te gummen, dan wordt ietsje interessanter! Maar ik moet nog steeds 23 jaar wachten om breakeven te komen..

Nadeel is dan wel dat ik alweer medeoorzaak wordt voor het stijgen van distributietarieven. Een dilemma.. heus!?

Nochtans kan een powerwall én een écht slimme meter, ons inziens, een gigantische stap voorwaarts bieden aan een elektrische solidariteit! Het is technisch perfect mogelijk mijn verhaal van “den draad” te brengen naar het level 3.0! Een E-net zoals beschreven in ‘the Futur is Green‘ van Thomas Friedmann.

Stel nu dat het OCMW bij het gezin in de straat mét energiearmoede een slimme meter installeert die periodiek mijn overproductie saldeert op die meter. Dan behoeft dat gezin minder naar een oplaadpunt te gaan om stroom te kopen aan een duurder tarief. Ik kan dan zelf zo’n 400 kWh schenken aan de goegemeente. Gemeten, gecontroleerd en wie weet herinvesteer ik mijn vette GSC wel in …. nog meer panelen!
Het is slechts één onderdeeltje van wat ik noem: “Smart Grid 3.0” ©

Een gedachte over “Dag Eneco met je powerwall nog niet op mijn muur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s