Dag Jair, kappen we er mee(r)?

Dra zijn het presidentsverkiezingen in Brazilië. De timing met het aardrijkskundeonderwijs kon haast niet beter zijn. De wereldwijde ontbossing en de daarmee samenhangende koolstofcyclusverstoring kunnen we weer brandend actueel noemen.

Dus beste Jair, kapt u er mee(r dan voordien) of kiest u toch voor een meer duurzame manier van geldgewin? Deze oude witte man snapt de realtekens in uw ogen en ja het snelle gewin haalt het meestal boven het gezond verstand. De kip met de gouden eieren slachten is niet voor niets een economische waanidee dat het haalt van een meer ecologische aanpak.

Het VRTnieuws verschaft onze deze interessante reportage: ( link )
Maar vooraleer leerlingen ten volle de terugkoppelingsmechanismen begrijpen, zal er al menig boompje gesneuveld zijn.

Eerst en vooral begrijpen de leerlingen best enkele “geheimen” van het regenwoud. Zo zijn ze sterk zelfbedruipend, enorm regeneratief ondanks de meest ondankbare grondsoort waar ze op staan. Maar als je als brulboei aangeeft dat het de longen van de aarde zijn, heeft Jair gelijk. Ze zijn dat namelijk niet! ( link )

Dat leidt dan weer mooi de aandacht af van de gigantische impact die het verdwijnen van de grootste waterspons ter wereld, dat is ze dan weer wél, heeft op onze aardbol. Dat rivieren uitdrogen vanaf de bron, gaf ik al eens duiding in deze blog. Het komt ook ter sprake in de hogervernoemde reportage. Daarnaast mag geweten zijn dat de zeespiegelstijging ook wel deels wordt veroorzaakt door een sterk verlaagde waterretentie. Tel hierbij een doorgedreven gebruik bij van fossiele waterbronnen voor irrigatie… Dit rapport vertelt meer.

Wie weet trouwens dat de Amazone alleen al méér debiet heeft dan al de 10 volgende rivieren samengeteld?! Meer dan 200 000 m³ per seconde wordt in de Atlantische Oceaan gestort.

Terug naar de essentie. Een sojaveld van 1 km² zal véél minder water ophouden dan een stuk “oerwoud” van dezelfde grootte. De verdamping van ‘nieuw’ regenwater voor de ‘volgende’ dag eveneens. Het begrip zenitale regenval mag terug van onder het stof worden gehaald, want dit blokje elementaire kennis is bij de schoolgaande jeugd totaal verdwenen. En als ik het op wiki aanpas, wordt het door enkele pientere Hollanders weer terug gezet naar de oude versie, pfff.

Dus beste Jair, als u al de nodige kennis ter beschikking zou hebben en al deze blokjes kennis naast mekaar zou leggen…. zou u enkel maar kunnen besluiten dat u een meer dan belangrijke rol hebt in de energie en waterhuishouding van onze planeet. De feedbackloops zijn nog complexer en meer geraffineerd dan wat ik hier nu momenteel kan uiteen zetten in dit tekstje.

fotocredit: Flickr via CC licentie

Een gedachte over “Dag Jair, kappen we er mee(r)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s