Dag mensdom, terug naar af?

Riool – New York – polio

Wat was ik vorige week in 1 klap klaarwakker. Slechts enkele woorden waren nodig om me in deel 1 van m’n vierluik te katapulteren. Straffer nog, de dia van de riolen in Londen begin vorige eeuw die dit hoofdstukje sieren, waren opeens ( in mijn ogen ) brandend actueel.

Als je even verder graaft in wat deze 3 kernwoorden nu net betekenen kom je uit op een “revival” van een haast uitgeroeide afschuwelijke ziekte. Uitgeroeid door een uitgekiend en goed werkend vaccinatieprogramma. Net in het era dat delen van de mensheid het vertrouwen in vaccins aan het verliezen was, bewijst net dit nieuwsfeit het tegendeel.

Ik mag dra weer de demografische groei sinds 1800 uit de doeken doen en ja het aanleggen van rioleringen was er zo eentje die overal naar voren kwam als “fait divers” maar cholera en difterie werden gedecimeerd daar waar stromend water en vooral afvalwater gecollecteerd werd.

Maar dit artikel ging over polio, kinderverlamming in de volksmond. Een ziekte die haast volledig uitgeroeid leek te zijn. Vanwaar komt die opmars of eerder revival? De schuld werd snel gelegd bij een sterk contigent vaccinatieweigeraars. Het doet mij wat meewarig denken aan de antivax-beweging bij het inderhaast ineen gebokst covidvaccin. De scepsis tov dit labovaccin kan ik nog een beetje begrijpen, maar een afkeer voor een vaccin dat al méér dan jaren z’n nut bewees??

Toch is deze onorthodoxe houding tov dit ultiem middel tegen een verlamd kind eentje die jammer genoeg levens verwoest. Wie wil in godsnaam een kind van kindsbeen af verlamd zien?

fotocredit: wiki commons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s