Dag IPCC: Rode vlag of doekje voor ’t bloeden?!

Het is (weer) zo ver! Het AR6-rapport is uit. Een lijvig werk met alle klimaatkennis ( tot nu toe ) verzameld. De conclusies hieruit trekkende zijn voor de mensheid zijn niet al te rooskleurig. Maar 2 dagen aandachtig mijn TL in Twitter volgende is het weer van dattum. Dat gaat dan van samenzwering over linkse inmenging op alle niveaus over leugens en belangenconflicten. Als dat nog eens vanuit het panel zelf te horen valt dat ze ons à la Van Ranst eens goed bang maken wilden ( om zo wat reactie te krijgen ) gaat zelfs een nadenkend persoon met een beetje kennis van zaken twijfelen, ondergetekende dus!

Wat moet een leerkracht aardrijkskunde nu “verkopen”?

De uitspraak dat ons onderwijs langzaamaan doordrongen geraakt van groene en linkse mensen die onze jeugd hersenspoelt, raakt me ( diep ). Dat zijn zo van die uitspraken die simpelen van geest dan oppikken en als een dogma blind geloven en aanvaarden. Ikzelf voel al aan dat als ik me weifelend zou gaan opstellen t.o.v. m’n leerlingen en ze vooral ga leren kritisch denken, ik weeral wat wind vanvoor zou kunnen krijgen.

Wat als ik me een pro-nucleair zou opstellen, ikke? Die man met z’n gele draad die PV-energie over de haag wou gooien. Welnu, ja ik geloof in SMR’s met thorium aangedreven reactoren. Ik geloof ook dat wind- en zonne-energie met opslag nooit onze Vlaamse havens met hun energie-intensieve producties kunnen online houden. Ofwel moeten we de zware nijverheid verder laten vertrekken richting het oosten. Uit ons oog is uit ons CO2-hart. Oftewel demagogie ten top, ten koste van onze arbeidersklasse. De (r)overheid zal wel verder de sociale put uitdiepen en met helikoptergeld strooien; maar nu ben ik alvast wéér m’n boekje én cursus te buiten aan het gaan. Alsof het allemaal in hokjes moet steken blijven. +

hersenknetter 1: de stijgende zeespiegel

Het is heel ver in m’n kennis maar het geeft aan hoe bij mij vertwijfelingen groeien, naarmate ik zogezegd méér weet ( te weten kom ).

Zo is er het kantelen van het Europees continent door de kracht van Afrika. Als student 5de middelbaar luisterde ik vol verwondering naar m’n leerkracht die netjes expliceerde dat alle continenten op drift zijn. Getuige hiervan zijn de gebergten. Eiland India ramde zich in het Aziatisch vasteland en deed de knoop van Pamir ontstaan met alle ‘randgebergten’ er rond. Afrika kopte Europa richting Noordpool en hiervan zijn de Alpen en Pyreneeën visueel het meest in het oog springend. Maar bij deze laatste was het ook zo dat Europa wat zou kantelen. Het zuidelijk deel werd wat omhoog gestuwd en het noordelijk deel wat naar onderen toe bewogen. En die as zou zich ter hoogte van Vlaanderen bevinden. Nergens vind ik hierover nog wat info terug, maar dat zit in m’n achterhoofd. ’t Grapje was toe ( 1986 ) dat de Hollanders wel eens ons land zouden binnenvallen omdat ze aan ’t zinken zijn. Zucht..

Verder is er een isostasie die werkelijk is. Een landmassa die zwaarder wordt, drukt zich dieper in de aardkorst, waardoor elders er een ‘stijging’ wordt veroorzaakt. Dus ook omgekeerd, niet? Groenland lijkt ( men gooit hier jaar na jaar met andere gegevens ) massa’s ijs te verliezen. Dus wordt Groenland, volgens sommigen significant, lichter. Hierdoor stijgt dit vrij grote blok en dalen er elders blokken, toch! Wie weet is dat net de Caribische plaat met Miami als sprekend voorbeeld?

leestip: postglaciale opheffing

hersenknetter 2: Die dekselse seizoenen toch

U kent het wel: een krachtig beeld doet wonderen maar werkt in mijn ogen als een lichtbak voor konijnen. Die uitgemergelde ijsbeer op een ijsschots is er zo eentje. Met een krachtig beeld kan de mindset van mensen kleuren. Ze geloven vooral het beeld en dat blijft dan ook daadwerkelijk hangen. Maar kader die foto nu eens in het juiste seizoen in de juiste context. Weet eerst en vooral al dat een ijsbeer géén winterslaap houdt en dat ze relatief solitair zijn. Misschien was deze beer wel een zwak mannetje dat verstoten werd en zo ten einde van z’n krachten op zo’n schots belandde?

Sommigen zijn ook vergeten dat er zo iets is als ‘seizoenen’. Ik moet altijd smadelijk lachen met de beweringen van één van m’n volgers die dan afkomt met het feit dat het in Zuid-Afrika haast vriest, terwijl wij hier zweten of dat het ijs in de Zuidpool net weer aan het aangroeien is in juni. Tja, het jammerlijke is dat hij dan in z’n profiel dokter in de chemie en fysica blijkt te zijn en hij hierdoor toch héél wat zieltjes kan overtuigen van de complottheorieën van de schrijvers van dit rapport.

volgend puntje wakkert deze mind’fuck’ nog wat aan

hersenknetter 3: Waar vuur is, is rook (sic)

Ken jij de olijvenmaffia?
Welnu, Portugal kende voorbije jaren heel wat bosbranden. Ze verbleken met de inferno’s van Californië, Oost-Australië en momenteel Griekenland, maar toch. Van deze in Portugal ben ik te weten gekomen dat diverse brandhaarden zijn aangestoken door Italiaanse olijfboeren omdat een simpele economisch wet stelt dat als er een overaanbod is aan een product, de prijs ervan daalt. Dat zinde de Italianen niet en door het ‘uitschakelen’ van de concurrentie kon de prijs weer netjes worden opgedreven. Vooral Portugal was een blijkbaar een doorn in het oog en vrij makkelijk “uit te schakelen”. Sommige boeren zien natuurgebied ook liever in extra akker omgezet natuurlijk. Het was de drijfveer van deze opportunistische man.
Ook projectontwikkelaars zagen wel ‘heil’ in het wederopbouwen, lees inpalmen, van natuurgebieden met luxe vakantieresorts. Deze brengen immers harde deviezen op voor het land.

Gender reveil in Californië
Wat heeft het geslacht van je baby te maken met een IPCC-rapport? Niets natuurlijk, tenzij je met de Californische inferno’s gaat aantonen dat de wereld in brand staat omwille van de klimaatopwarming. Eén van deze branden is echter domweg ontstaan door een gender reveil. Het doet wat denken aan ons leger dat het nuttig vond om in volle droogte schietoefeningen te houden in de heide.

Projectontwikkelaars in Griekenland zouden er ook niet vies van zijn een brandje meer of minder aan te steken. Het terrein is dan toch een woestenij en is er iets nodig om deze ruimte weer in te vullen. Doen we dat met, op het eerste zicht, waardeloze natuur of zetten we lucratieve vakantiesettings neer? Het voedt jammer genoeg weer die complottheorieën en vertroebelt de discussie en dito waarde van het debat over global warming, groengebied en de wensen van dra 8 miljard mensen.

Ook Turkije heeft dan last van deze eenvoudige (sic) terroristen die gewapend met een aansteker en wat zippblokjes op het juiste moment op de juiste plaats de boel in de fik steken. Maar al deze branden te samen, mede door klimaatverandering waarschijnlijk, doen het beeld van de hel alle eer aan. Dus we moeten nu onmiddellijk miljarden uitgeven, noem het paniekaankopen, om alsnog het tij te keren.

Hersenknetter 2: Het dilemma van het blokje ijs in je cola

Doorheen het scrollen van m’n tijdlijn was er zo’n diehard klimaatontkenner die wederom afkwam met de ‘kennis’ dat als een blokje ijs, dat drijft in je cola, smelt het niveau van je glas niet stijgt. Dit omdat het blokje ijs inderdaad het niveau al vastlegde. Archimedes heeft hier ooit eens een helder moment over gehad, weet je nog. En ja, deze man had gelijk, maar dat geldt dan voornamelijk voor het afsmelten van de Noordpool. Wat landijs betreft, alweer Groenland, gaat deze vlieger niet op. Net zo min voor landijs gevangen in gletsers en uitgedroogde meren, drooggelegde venen etc..

De discussie klimaatmitigatie versus klimaatadaptatie vaart er wel bij. Jammer genoeg kan je 1 euro maar 1 keer uitgeven en doen we dus “én én” of “of of” ? Of gaan we voor een hybride oplossing? Ikzelf geloof, gelukkig, in de macht van het getal en de bottom-up oplossingen. Deze vallen buiten de reach van dit eerste bericht, maar ik beloof jullie wel op de hoogte te houden ( via Isaac-leermethode 😉 ).

Verviers en Pepinster hebben er géén baat bij maar of die waterbom nu wel of niet als oorzaak een warmere atmosfeer hebben of kennen? De dam van Eupen speelde hierin een dubieuze rol ( = adaptatie ) en mocht het complex van Monsin hebben gewerkt, waren de 5 Vlaamse Maasdorpen ( Heppeneert zeker ) overstroomt geworden ( = irritatie ).
Lastig om te bewijzen, zeker als je weet dat ALS je voorkomt, je nooit zal weten wat er te genezen moest vallen. Het Sigmaplan is er zo eentje. Zelfs héél lokaal merk ik rond mijn dorp dat we van al dat water géén last hadden ( Cobra, Edegemse steenweg, Broekbos, retentie langs Mandoerse beek ). Vele kleintjes maken een groot bekken, zeker wat water betreft.

Breinscheet: The day after tomorrow

Sorry voor het woord, maar dit woord bleef hangen na Michael Van Peel’s schitterende reeks: “Van Peel overleeft ..”
Ikzelf denk terug aan het Groenlandse en Noordpoolijs. Feit is dat als de Labradorstroom aan kracht wint, niet meer geknepen wordt door al dat ijs, wij in Europa de milderende invloed van de Golfstroom ( zie zelfde figuur ) gaan verliezen! Gedaan met paling in Mariekerke (huh? Jaja!), palmbomen in Plymouth of ijsvrij Moermansk. Neen ons klimaat gaat dan sterke continentale karaktertrekjes krijgen met vooral weer het heroprichten van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden als gevolg. Barkoude winters en verzengende zomers kunnen zomaar eens ons deel worden!

In dit kader schreef ik al eens het microberichtje Amok in de Amoc en mijn geloof in het herstellen van de ITCZ

Mijn scheet: kinderlijke logica

In heel de twitterheisa en storm hou ik 1 doel voor ogen en met kinderlijke logica onderbouw ik langzaamaan mijn stellingen en inzichten verder op.

  • Meer mensen => meer wensen ( tot Xmasprul in de zomer toe )
  • Meer mensen => meer CO2 ( ademen leven als basic )
  • Meer mensen => minder groen ( huisje tuintje? )
  • => Minder groen, meer productie, meer CO2 = klimaatverstorend

En al diegenen die ontkennen dat sinds de industriële revolutie er opmerkelijk méér CO2 in de atmosfeer is geponeerd dan de voorbije aanwezigheid van de mensheid, mogen me met alle plezier ontvrienden en niet meer volgen. Let wel, ik weet ook dat net voor de stromatolyten er ongeveer 4000 PPM CO2 in de atmosfeer aanwezig was he, maar ook toch was er echt geen heterotrofe fauna mogelijk!

En de wereld? Die draait rustig door!

Intussen maakt men zich véél drukker rond het vertrek van Lukaku bij Milaan of het al dan niet ontslaan van iemand die onbewust cafépraat aan een openstaande microfoon verkoopt of weerklinkt het dreigement van een tekort aan… kerstspullen, vermaledijd. Die verduvelde ondraaglijke lichtheid van het bestaan der mensdom toch hé.
Als klap op de vuurpijl vond het journaal het gepast om de boomende luxe-auto verkoop zeer uitgebreid toe te lichten. Het geld brengt niets meer op, dus investeer je best in Porsche of Ferrari. Mooie uitdaging om ons nog harder te doen verlangen naar het onverlangbare. Knap werk!

Back to the plan

Hamvraag voor mij blijft hoe objectief dit rapport (nog) wel is? Intussen weet ik dat mijn taak is objectief feiten en kennis aan te reiken. Het is aan de leerlingen om te begrijpen dat ook zij aan het bouwen mogen slaan en zelf bewust keuzes moeten maken, lerende uit de fouten die deze oude witte mannen massaal aan het doen zijn?!

uw zoekende geograaf.
ps ook het beeld voor deze post zoeken, is nog steeds een queeste… 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s