Batterijen? Samen spelen, samen delen!

Verheugd was ik, opgewonden en een beetje meewarig. Maar op LinkedIn lazen we dat ODE-Vlaanderen, het idee meer dan genegen is buurtbatterijen te bestuderen boven het individueel gebruik van zo’n energie-opslag.

3 jaar geleden was m’n idee goed genoeg voor een repo op ATV en wakkerde het weer die geesten aan die wel nog aan knoppen en roeren staan om het energieschip van België alsnog te wenden van de klippen der energiearmoede.

klik op foto voor de reportage

Toen we met Kontich stroomt nog op regelmatige basis vergaderden was deze manier van verstandig omgaan met overschotjes een déél van onze totaalvisie. Eentje met echt slimme meters, een energetisch platform en loadbalancing op midden- en laagspanningsniveau.

Wij wisten maar al te goed dat de krokodillen binnenin Eandis hier géén oren naar hadden, want aggregatoren, prosumenten en slimme burgerplatformen waren een bedreiging voor de zelfbedieningspolitiek die er toen heerste ( zie ook posten zijn verdeeld ).

Heikel punt zal blij(v)(k)en of het huidige Fluvius meegaand is in dit idee ( zie Quo Vadis ). Eén van die opgaven zal zijn waar het EAN-punt zich zal bevinden. Logisch gezien is dat geplaatst tussen zo’n wijkbatterij en de individuele klant. Dan is het diets om zo’n opslag als deel van het netbeheer te beschouwen en vallen lusten en lasten te rapen bij deze monopolist ( nog in Vlaamse handen, oef ). Of investeringsgewijs en bottom-up opbouwende valt de piste van het in burgercoöperatieven of zelfs “rijkere straten” zeker niet afvallig te zijn.

Vooral de eersten zouden het begrip van solidariteit, te beginnen vanaf buur(t)niveau kunnen faciliteren. Zo ook de bannerfoto. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom er op deze ideaal georiënteerde daken geen panelen liggen. Maar dat een businessmodel van een lokaal burgerplatform met eigen inbreng en winstverdeling de case interessanter kan maken. Daar blijf ik van overtuigd en dat is de oorspronkelijke én initiële geest van mijn ‘actie‘ met de gele draad altijd al geweest!

klik op de foto voor de reportage (c)ATV

Samen spelen, lees opwekken is ook samen delen, met zij die dat (nog) niet kunnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s