Stroomboot of eigen boontjes doppen? #poweravengers

Enkele jaren geleden hadden we het er al eens over! De Turkse stroomboten zouden Vlaanderen behoeden voor een nakende black-out. Nu zit er een minister aan de knoppen van ons energiebeleid die versneld een beslissing van 20 jaar geleden gaat willen uit-, lees door~, voeren. Willens-nilles en holderdebolder zal over 5 jaar begonnen worden met het ontmantelen van ons kernarsenaal; 6 jaar kon en mocht ik het debat vrij intens volgen. Het is géén smakelijk verhaal.

Nu, na een niet onopgemerkte passage bij #DeAfspraak, is er op Twitter een hele heisa ontstaan en is er wederom een heel welles-nietes discussie ontsponnen. Ikzelf hou me er wijselijk buiten, omdat ik mezelf toch in getallen en hoeveelheden zou verslikken. Ik wil wel even een licht schijnen op feiten die nu niet aan bod komen in het verhaal.

Volgens Groen! is de bevoorradingszekerheid een conditio sine qua non en hun deskundigen beweren dat dit nooit in het gedrang gaat komen. De twitterwenkbrauwen fronsen héél diep over deze stelling, de onze overigens ook. Wij kwamen op iets meer gascapaciteit dan de momenteel 2 ( lees 3 ) vooropgestelde.

Intussen rolt Fluvius, zoals gevraagd, netjes de digitale meters uit. Vergeet niet dat deze meters ook als budgetmeter mogen dienen, dus in geval van nood kan deze meter de toevoer tot 6 ampère knijpen. Het begrip ‘aan de knoppen zitten’ krijgt ineens een perfide bijsmaak. Het zal ook “ineens” de hoge energiefactuur een beetje temperen. Zo heeft men altijd gelijk he; de factuur zal niet stijgen . Stel je maar eens voor dat “men” de bevoorrading towards industry moe(s)t garanderen en dus de huishoudens even on hold zet net géén 4 uur. Vanaf dan mogen burgers immers een schadeclaim sturen naar de netbeheerder. Met deze eenvoudige ingreep kan je alvast 20% van ons verbruik modereren. Lees er de protocollen van de afschakelplannen maar eens op na. Het was voor ons een eye-opener!

Daarnaast komt men ineens met het ‘licht’ om onbenutte oppervlakten zoals geluidsmuren ( 2020 )te gaan ‘bekleden’ met zonnepanelen. Bizar dat men daar “nu” ineens mee voor de pinnen komt. Ik zat dit in 2013 al op de Oostenrijkse snelwegen en stelde het op één van de raden van Iveka ( een werkingsgebied van Eandis ) voor. Hoongelach en abjectie werden m’n deel. Met plezier kaats ik deze bal terug. En ja, het warme water herontdekken: dat doet men heel graag ( lees hier of hier ).

En dan heb je nog het ‘verrassende’ nieuws dat Engie_nuclear de handdoek in de ring gooit en zelf voorstelt om de huidige centrales niet meer te moderniseren. Verrassend? Voor mij niet.. Op het fusiefeest van Fluvius vond ik het intrigerend dat de zaal waar #Zefier z’n vergadering hield, dezelfde was als deze voor Engie-Fabricom! Maar omdat ik net die dag vrij assertief benaderd werd om vooral die dag te zwijgen, gaf aan dat ik dus te dicht bij de bron kwam. Dus mij zal het niet verbazen dat de (al dan niet) vergunde gasturbines van Engie-makelijk zullen zijn. De CEO van Energyville gaat hier in mijn ogen allerminst vrijuit. Dag met het handje voor dat groene idee van burgerparticipatie. Jammer, héél jammer. En ja de meeste gemeentes zullen nu ineens meer geneigd zijn het traject te versnellen; de redenen zijn legio en alvast goed voorbereid .

Tijdens de gemeentelijke milieuraad hier, stelde Igean vast dat slechts 5% van de beschikbare bestaande infrastructuur ( huishouden, industrie en openbare gebouwen ) van de gemeente voorzien waren van PV-installaties. Hierin werden ook de oost-west daken verrekend om een meer gespreide basic-load te voorzien. Wat is (nog) mis met het idee van ieder huisje z’n paneeltje? Waarom zien nog steeds een heel groot deel van de huiseigenaars graten in het plaatsen van PV-panelen? Het antwoord op die vraag is snel(ler) gevonden dan de resultaten van dat experiment.

Enfin, ik volg geamuseerd vanop de zijlijn dit debat, maar weet dat er in m’n schuif van KontichStroomt! nog een waanzinnig idee van ons als Power-Avengers ligt om met onze mobiele Watt-mobiel op locatie black-outperikelen te bestrijden!

ps lees achter deze link de 4 manieren waarop Groen ons wel de ontmantelingsfactuur zal moeten in de maag splitsen!

update dec 2021!
Tinne is wel gepokt en gemazeld in de juridische wereld, maar iets zegt ons dat Engie net wat spitsvondiger dan zij zal zijn. De nabije, nakende toekomst zal het ons pijnlijk duidelijk zal maken. Tijd om onze Watt-mobiel van stal te halen…
Maar dit artikel geeft ons géén vertrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s