Het Albertkanaal en Monsin, dra een twistappel?

Als 8 jarig kind vroeg ik me af waar het water van het Albertkanaal vandaan kwam. Nu 44 jaar later heb ik het kanaal eens met de fiets van start tot ( bijna ) eind afgereden. Langsheen deze calvarietocht zag en begreep ik dat na de waterbom van 12-14 juli 2021 er toch wat bloot is komen te liggen.

Omdat de sasdeuren van het stuw van Monsin, nodig om de hydrocentrale van Luminus te bedienen niet allen functioneerden, was het even spannend om Luik “droog” te houden. Langs de andere kant is het wel de redding van Heppeneert geworden! Daar kwam het water op enkele cm’s na over de muur gestroomd ( beeld Google Maps ).

En als je dan even gaat verder denken.. Het Albertkanaal is cruciaal in het bevoorraden van zoetwater voor Limburg en Antwerpen. Via het kanaal Bochelt-Herentals, Zuid-Willemsvaart en kanaal Dessel-Turnhout-Schoten kunnen boeren en andere bedrijven, in principe, hun broodnodig water pompen. Dat ontdekte ik tijdens de coronazomer van 2020. Ook het vervoer van stenen van Wienerberger is er nog een belangrijke economische activiteit.

slecht beeld, ik weet het .

Wat is dat nu met dat sas in Monsin? Welnu, dit regelt deels het niveau van de Maas. Het voorziet zo de naastgelegen hydrocentrale ( Luminus ) van het nodige debiet aan water. Iets meer naar het Noorden heb je dan de sluis om scheepvaart te verzekeren. Iets meer stroomopwaarts heb je het beeld van Albert I dan, waar het water links Vlaanderen instroomt of rechts de oorspronkelijke stroom volgt. Het Albertkanaal was destijds levensnoodzakelijk om het staal uit de Luikse nijverheid naar het verre buitenland te krijgen, lees via Antwerpen wereldwijd verscheept te worden. Na het opdrogen van de ijzeraders en daarna de steenkoolvoorraden, kon Limburg nog de noodzakelijke kool voorzien ( kolenhavens Beringen en Heusden-Zolder ); rijk Zuid-Amerikaans erts kon eveneens via deze waterweg z’n weg naar de Luikse hoogovens en walserijen vinden, totdat de economie z’n rol begon te spelen en maritimisatie z’n ingang vond.

Nu kan het dus een cruciale rol gaan spelen in de verdeling zoet water voor Nederland of Vlaanderen, gezien de steeds langere en intensere periodes van droogte.

Wikicommon afbeelding

Lees ook

Zo nipt was het dus in Heppeneert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s