Dag aarde, ben je weer op?

We schrijven 28 juli en het is het wéér zo ver. Volgens Earthovershootday is de aarde op.

De grondstoffen of resources die de aarde op 1 jaar voortbrengen kan, zijn door de 8 miljard klanten weer netjes opgesoupeerd. Onze nieuwszender bericht er dit over. Zelf spit ik in mijn leermethode Isaac wat dieper op in.
In de eerste graad leren ze de data lezen en begrijpen,
in de tweede graad graven we wat dieper op zoek naar de meetmethode en zoeken we naar mechanismen om het systeem ( lichtjes ) bij te sturen, want..
in de derde graad merken ze dat enkel doordachte keuzes en innovatieve creaties de wereld verder kunnen helpen.

Zijn alle buikjes rond en voldaan? Neen!
Zijn alle noden vervuld? Neen!
Heeft iedereen gezien wat ie wil? Neen!
Dus… we zijn met teveel?! euh…..

Het klimaat om het over het klimaat te hebben is ongunstig geworden. Schrijven, denken of lesgeven over dit urgent probleem is niet meer “bon ton” bij de jeugd. Mede door de te felle campagnes à la Greta en Anuna, of acties van be- en vertogers van allerlei pluimage smelt dat draagvlak sneller dan de Groenlandse poolkap.

Net gisterenavond echter legde ik de hand in m’n leermethode aan een hoofdstuk hetwelk wervelend en wervend is. Via nudging en kennis tracht een steentje bij te dragen aan het opschuiven van die datum. Utopisch, idealistisch of idioot? Onderschat nooit de kracht van de stilte, het vlindereffect van één actie.

Wil nu net die vlinder me blijven achtervolgen! Enkele jaren geleden onderzocht ik het vlindereffect van een boom in de Sahel. Dit jaar stond ik op Tomorrowland en genoot, I know it’s a guilty pleasure, met volle teugen van dit spektakel!

Maar wat (te) weinig mensen weten is dat net vandaag(!) hun allereerste Love Tomorrow Conference wordt georganiseerd. Ook zij willen het hebben over hoe de toekomst er kan uitzien, via de liefde voor muziek. Ik volg het nauw op en hoop later ooit eens… dromen mag he! Stel u voor dat ik op dat immense podium mijn visie op de toekomst, want die IS er wel degelijk!! mag uitdragen en dat ik dan die pitch in mijn lessen gebruiken kan om onze jeugd weer moed en goesting te geven in die toekomst.

Ik werk intussen aan m’n eigen boek waarin ik de 10 plagen van de mensheid één voor één uitleg én merk hoe diezelfde mensheid er tracht een oplossing voor te vinden. En ja klimaat is maar 1 van die 10 plagen, help!

uw leerkracht Aardrijkskunde

fotocredit: mijn eerste keer op TML

link naar de conference

2 gedachtes over “Dag aarde, ben je weer op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s