Dag Aarde, dra met 8 miljard jawadde

Het was nieuws dat haast verdronk in het gejoel op Vlaanderens feestdag, maar de VN stelde haar prognose (1) lichtjes bij.

15 nov 2022 zijn we officieel met 8 000 000 000

Het noopt mij tot enige spoed, want na de gaffel van Jef (2) om ons vak te degraderen tot enkel een klimaatvak, gedoogd door onze katholieke koepel tot mijn verbazing. Ik had mezelf namelijk voorgenomen om in het kader van deze kaap mijn zoektocht in te zetten. De inzet van de queeste is de vraag of 9 miljard mensen op aarde wel haalbaar is. Dit is de hamvraag die opkwam tijdens het maken en herschrijven van de doelen voor het vak aardrijkskunde via een nieuwe leermethode. Los daarvan groeide het idee om een soort van manifest, handleiding of naslagwerk te maken die deze vraag trachtte te beantwoorden. Het zal een tocht worden langsheen de mijlpalen van onze demografische geschiedenis, een chronologische opbouw, bol van geografische kennis en feiten. ‘k Ben er nog niet helemaal uit of het leerplan van de 2de graad een betere leidraad is doorheen deze boeiende materie. Maar dat er nood is aan een leesbaar werk rond hoe wij hier in het Antropoceen (3) aan het knoeien zijn is duidelijk! Zeker als je eens de commentaren op Facebook er op na houdt, héhé.

Op deze classy website en deze backup-site tracht ik het één en ander te duiden, verduidelijken en duidelijk te maken aan zij die het vak aardrijkskunde destijds gemist hebben in z’n huidige vorm. Net ook gisteren mocht ik mee de hand leggen aan het vervolgverhaal van het boeiende epos in de 2de graad.

brainstorm Isaac 3de graad

(1) : Het exacte aantal bewoners op aarde valt haast onmogelijk te voorspellen! ( wikipedia )
(2) : de gaffel van Jef
(3) : Antropoceen: het tijdperk waarin de mens de leefomgeving aan het veranderen is. ( wikipedia )


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s