Dag VRTnieuws, een groen ijsje?

Over de semantische woordwissel tussen IJsland en Groenland wil ik het niet hebben. Wel leerde ik uit dit bericht het lesje dat alles in het juiste perspectief plaatsen dé taak van een leerkracht zou moeten zijn. Ik las, via twitter, dit bericht:

Het is zo’n alarmbericht dat netjes in het discours van het IPCC-rapport van jongsleden past. Zonder verder of dieper er op in te gaan zou zo’n kop onmiddellijk het legertje “zie je wel”-ers en klimaatbetogers wederom aanzetten tot actie. Overigens spijbelt het Zweeds boegbeeldje opnieuw, maar dit terzijde.

Deze zomer las ik het boek “Wat bomen ons vertellen” en leerde ik ook via het Canvas-programma “Kinderen van de zon” dat Vikings en Maya’s ook al “last” hadden van het veranderende klimaat. De ene vluchtte, het andere volk stierf uit. Dus deze kennis laat me de duiding in de titel “voor het eerst” toch met een korreltje zout nemen. Het is tevens een bericht dat je, na het ingeven van enkele kernwoorden, vroeger op andere sites voorkomt. Het is geweten dat sommige facts wel eens de weg naar hun eigen nieuwssite vinden na wat vertaal-, knip- en plakwerk.

Deze bedenking brengt me tot het belang van het CV van geschiedenis en aardrijkskunde misschien wat meer parallel te laten lopen?! Alvast hebben beide vakken een serieuze meerwaarde om deelkennis aan mekaar te koppelen tot een beter systeemdenken. Zo is ons leerplandoel 02 er eentje dat zich daar uitstekend toe leent.

wikicommons (c)

Graag zou ik mijn leerlingen dit stukje laten lezen en zo hen mee te geven dat alles relatief kan zijn. Enkele deskundigen raadden me alvast aan om goed te lezen en ja het gaat om het hoogste punt van Groenland sinds de metingen. Da’s nu net het punt dat ik wil meegeven. Er is geen bewijs dat het niet regende tijdens die periode waar ik naar verwijs. Maar da’s ook het punt van m’n blogtekstje ook niet. Mijn vertoog is dat niet ieder artikel zo maar voor “granted” moet worden aangenomen.

Willen ze in de derde graad er nog wat dieper op in gaan is deze tekst wel richting(aan)gevend. Het uitspitten van de schommelingen en wijzigingen van NOA, in wisselwerking ( in systeemterugkoppeling ) met de AMOC, kan dan een topic zijn voor een ZWASO-weekje.

ps1: Dankzij m’n eerste tweetje, zonder dit tekstje, krijg ik al meer inzichten en meningen toegeworpen. Werk op m’n geoplankje. 😉 En leidde dit tot een bijsturing van de inhoud. Da’s nu de manier waarop ik graag werk, se!

ps2: Ondanks m’n bedenkingen ivm het verder koloniseren van Mars bedenk ik me net dat het eerste ruimtetuig op Mars een Viking was 🙂

toelating via CC rechten op Flickr

banner: Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s