Met chocolade en bier gaan we er niet komen!

Deze gevleugelde woorden uit 2010 kwamen uit de mond van toenmalig minister-president Kris Peeters. Ze vloeiden voort uit de ervaringen, opgedaan op de wereldtentoonstelling in Shanghai. Hij heeft daar gezien hoe de hele wereld al bezig was met de “day after tomorrow”. Terwijl wij toen al ons onderwijs vastreden in riedeltjes, procedures en zinloze vergoeilijkingen voor tekorten allerhande, kon hij vaststellen dat, zeker wat Zuid-Oost Azie, in zonderheid Zuid Korea, het over een andere boeg gooide. Talenten ontdekken, ontwikkelen en doen schitteren. Het is de belichaming van het hoofdstukje “Heb je ze alle 5?” uit mijn manuscript.

Voor mij werd het tevens dat laatste duwtje om dat cassant relaas van 15 jaar lesgeven te herschrijven. Daar waar “doping in het onderwijs” veel te bruut en naakt was, ging ik er nu meer een belezen stuk van maken en vroeg ik me af of ik mijn maatschappelijke rol nog wel mag of kan vervullen in dit Vlaams onderwijslandschap. De metafoor van de Titanic die tegen de ijsberg, M-decreet voer kwam ten tonele. Het manuscript zelf kreeg vorm onder de titel:”Ik leraar!? Mag het?!” De dubbele leestekens doen er wel degelijk toe.

Nu, 10 jaar later is er enorm veel rode inkt naar de zee gevloeid en zit ik volop in de dubbele storm van Covid en onderwijshervormingen. De digitalisering moet nu versneld en overhaast worden doorgevoerd. We vinden onszelf opnieuw uit en de mutaties in deze cyberonderwijswereld zijn immens. Daar waar vroeger al geen consensus over interpretatie van leerdoelen of eindtermen waren, is de digitale implementatie ervan nog eens een exponentiële factor die wildgroei stimuleert. Daar waar digitalisering net de éénvormigheid zou moeten implementeren? Tja, nu las ik de opwerpingen voor de centrale toetsen en wist ik… die pot met rode inkt, die is nog lang niet leeg!

Ik verzaak even aan het opsommen van alle commentaren en ‘zie je wel, ik heb het altijd gezegd’-verslagen die momenteel verschijnen. Ik heb het enkel wat moeilijk met de beeldspraak van de onderwijstanker. Wij zijn geen industrieel gedrocht.. Liever de Titanic en laat de onderwijsschotten deze van de dekken zijn…

Nu naast het laatste PISA-rapport, met de diverse interpretaties ook het TIMMS-rapport ronduit vernietigend is, zie ik weer op twitter de pijlen, verwijten en conclusies wild in het rond vliegen. Rond als in 360°. Ja het gaat wéér alle kanten uit en zelfs de oorzaak van de teloorgang, die oorzaak wordt zelfs door de mensen op het veld niet correct aangegeven! Mijn conclusies na 25 jaar lesgeven blijven dezelfde! Of de tijd gaat uitwijzen of ik het bij het rechte eind had, die tijd is er nit meer ( voor mij ).
Deze boer doet wat het best doet en denkt terug aan 05052020, de magische datum die een palingdromisch kantelpunt zou moeten zijn in mijn existentieel bestaan. Ik moet terugkeren naar de basis. Naar hoe ik destijds in een vakschool 26 leerlingen met een minachting voor de moeder van alle wetenschappen: aardrijkskunde er zo veel liefde en verwondering kon doen geven door oa de Maas-overstromingen te laten voorspellen, aan te tonen met visdraad en een passer dat de aarde draaide of met een dampende pot gele pudding de platentektoniek en en zo meer.

fotocredit: pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s