Sire, er is geen haast water meer!

In België valt er iets minder 1000 mm regen per jaar.
Belgie is 30 389 km2 groot.
Dus ontvangen we 30 389 000 000 m³ water..
te verdelen over 11,5 miljoen Belgen of

2 400 000 liter water per Belg per jaar!..
ongeveer 7000 liter per dag

Als je dan weet dat wij per dag iets meer dan 100 liter water per dag ‘nodig’ hebben, dan zou je denken dat er water voldoende is. Maar is dit wel zo? Waarom die sproeiverboden in de zomer en wordt het zelfs afgeraden om de auto te wassen?

Wie heeft er allemaal water nodig? Na het grappig feit dat zowel Pfizer als Duvel dezelfde aquifer ( = ondergrondse waterlaag ) aanboren, kan je je leerlingen laten nagaan wie er allemaal water gebruikt!

Naast huishoudens, hebben industrie én landbouw massa’s water ‘van doen’. Voor landbouw is de link met irrigatie ( besproeien tijdens de droge zomermaanden snel gelegd. Maar 1 koe volwaardig laten opkweken voor vlees “kost” ons ongeveer 1600 liter per kg vlees dat in de toonbank ligt. Dit fenomeen waarbij je water verbruikt dat je eigenlijk niet ‘ziet’ wordt omschreven als virtueel water.
Voor industrie verwijs ik altijd eerst naar de “rookpluimen” die opstijgen vanuit de koeltorens van onze energiecentrales. Maar dit is slechts een minimale hoeveelheid. Het recente nieuws dat men in de haven van Antwerpen ‘zijn eigen water‘ gaat ‘maken’ is dan weer meer passend om dit te illustreren.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Nu kan je begrijpen dat de waterstresskaart ( hieronder ) de toestand in Vlaanderen als ‘net voldoende’ inkleurt. Maar of dat zo blijft?

In de nieuwe leermethode, waaraan ik mag meewerken, gaan we hier op in. Via systeemdenken en enkele gericht vragen kunnen leerlingen berichten over het watergebruik beter plaatsen en snappen ze dit kaartje waarin Vlaanderen als een risicogebied wordt aangegeven. Net omdat er meerdere gegadigden zijn om ons kostbaar zoet water te nuttigen.

2 gedachtes over “Sire, er is geen haast water meer!

  1. Het wordt wel hoog tijd dat over al de geïndustrialiseerde landen de bewoners eens goed gaan nadenken over hun consumptie, waar voor enorm veel water moet voor gebruikt worden, alsook voor hun absurd hoog waterverbruik, waarbij er nog altijd mensen zijn die niet meer weten dat men zich ook aan een lavabo kan wassen en zo minder water kan gebruiken, i.p.v. é maal per dag te douchen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s