World Earth Day: mag de panda rustig uitsterven, aub?!

22 april is traditioneel World Earth Day..

Als je hun website er op naslaat, lag in 2019 de focus op plastic en in 2020 was het Climateaction. Begrijpelijk gezien de (georganiseerde) zondvloed aan foto’s en mediabelangstelling.

Welnu, ik heb een voorstel. Waarom laten we de panda niet rustig uitsterven?

Alvorens van leer te trekken tegen dit barbaarse idee: “Hear me out”. Ikzelf geef me 300% om het ethisch investeren in agrobossen in Senegal onder de aandacht te brengen. Het verder afwerken van het idee om De Grote Groene Muur met al de economische, ecologische en sociale kennis die wij hebben, heroprichten mét een win-win voor iedere partij.

Maar… wat dan met die pandabeer?

Ieder jaar rond deze tijd hou ik een antipanda pleidooi in het kader van de rijstlandschappen in MoessonAzie. Generaties leerlingen hoorden mij, Van Peels alike, op een licht ironische manier van leer trekken tegen deze aanfluiting van de natuur! Enkele argumenten zijn steevast:

  • een beer jaagt, deze ook hoor … op bamboescheuten,
  • een beer overleeft, deze ook hoor … dankzij de hulp van de mens,
  • een beer plant zich voort, deze ook … door de hand die de mens er in heeft; pandaporno en inseminatie zijn sleutelwoorden
  • een beer is slank en snel, deze euh … niet! Door z’n bamboescheutendieet heeft hij last met verteren en laat deze ongelooflijk veel gas ontsnappen tijdens het vergisten van z’n maaltijd. Deze foto geeft dit “smakelijk” weer.
  • Een beer is actief, deze euh… niet. Da’s een ander neveneffect van z’n dieet; het beest slaapt merendeel van de tijd.
  • In gevangenschap eet dit beertje-lust-haast-niks enkel de verse scheuten die dan of ingevlogen of gekweekt moeten worden. Dat kan tellen qua CO2-footprint.

Kortom, enkel door z’n hoge aaibaarheid (overigens niet aan te raden), schattigheid én omdat hij de eerste vastgestelde “bedreigde diersoort” was omwille van het verrijstvelden van zijn habitat heeft hij het geschopt tot logo van het WWF. Toegegeven, de blobvis als logo zal kinderen niet gauw overhalen om buttons of strips of andere prullaria van het WWF te kopen, maar verdient minstens evenveel aandacht.

Neen, eigenlijk zijn wij allen véél beter af als we de natuur z’n gang lieten gaan en deze aanfluiting van de natuur rustig lieten uitsterven.

Lang leve de rode panda!
Foto door Flickr op Pexels.com

Requiem

Have a nice World Earth Day en tot noste joare

Een gedachte over “World Earth Day: mag de panda rustig uitsterven, aub?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s