Rijst de prijs van rijst de pan uit?

Een van de hamvragen die zich stellen bij #devraagvan9miljard is hoe we de wereld voeden kunnen. Dat rijst hierin een hoofdrol speelt behoeft al lang geen beklijf meer. Dit graszaad voedt meer dan de helft van de wereld en als één van de meest complete gewassen legt het ook ineens een hypotheek op de toekomst. Zeker als je dan nog beseft dat een immens areaal van rijstvelden afhankelijk is van de waterstanden van de Ganges en Mekong, 2 rivieren die als graadmeter voor een veranderend klimaat kunnen tellen, dan behoeft het geen vertoog dat de prijsstijgingen nog maar het begin zijn van nog meer ellende op wereldschaal.

Het kwam me onder ogen via Twitter, en ja het deed me onmiddellijk denken aan de geografische oorzaken, niet aan de economische schokgolven die er mee gepaard gaan. De FAO stelt dat de wereldmarktprijs van 15 euro een soort van psychologische grens is. Welnu, deze is alweer overschreden en de stijging lijkt nu, gezien de geopolitieke spanningen niet meer te gaan keren. Zeg in de economie natuurlijk nooit nooit, maar toch.

Toppunt in de prijssetting was natuurlijk de wereldwijde voedselcrisis in 2008. Toen was er een piek van meer dan 20 dollar op te tekenen, voor gezinnen met een laag inkomen enorm lastig om dragen. Kleine kanttekening; het zet het klagen van onze maatschappij anno 2022 in een iets ander daglicht. Terwijl wij hier nu veel digitale trammelant maken rond een vluchtelingenproblematiek en een onhoudbare inflatie ( door eigen schuld via indexering ) zou ik wel eens héél bang kunnen worden in het afhandelen van een vluchtelingenstroom vanuit Zuidoost-Azië. Want ook daar zal men op zoek kunnen gaan naar heilzame oorden.

afdruk van 7 nov, na daling weer plotse stijging.

Maar nu komt het; de regering in India besloot om de uitvoer van dit gewas drastisch terug te schroeven. En als één van de grootste spelers natuurlijk gaat ingrepen doen op de wereldmarkt gaan de geopoppetjes aan het dansen en betalen de armste of zwakst geplaatste landen het gelag. Komt daarbovenop nog een systematisch leegpompen van de hoofrivier en een verstoorde aanvulling door lentedooi vanuit het hooggebergte is dat een gevaarlijk kantelpuntje dat daar bereikt wordt.

Lees in verband ook

fotocredit: built-in pexelpicture by WordPress.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s