Dag Wikipedia, de 3de reden is ém

Ik weet niet wie Wikipediaan is, ik heb het alvast ettelijke keren geprobeerd. Maar de stringente en ingewikkelde opmaakregels met dan nog eens de hiërarchie van nuttige en nodige censuuragenten hebben mij de moed doen opgeven.

Toch wijs ik ieder jaar weer op het volgende kleine feitje bij het proces van de Moessonregens staat. Dat éne regeltje kostte me 5 maanden energie en tijd om het er in te krijgen. Het verklaart ook deels waarom ik die tijd liever in een eigen webstek ben gaan steken.

Moesson ( regentijd )

Bij proces staat er nu: Een derde, wetenschappelijk meer correcte uitleg is het verschuiven van de wolkenband, veroorzaakt door de zenitale zonnestand. Deze gordel verschuift mee met de zenitale zonnestand, zij het met een kleine vertraging. Deze band wordt ook wel de intertropische convergentiezone genoemd (ITCZ).
OEF! Jaar en dag voelde ik me niet zo comfortabel dat collega-leerboekenschrijvers bleven “hangen” in de 2 vorige verklaringen, die niet de oorzaak zijn, maar enkel versterkende factoren. Indien ik tijd over heb, jammer genoeg zelden, en ik vind dat leerlingen eens wat wetenschappelijk graafwerk mogen ervaren, altijd!, geef ik het volgend relaas mee.

De eerste reden volgens wikipedia =  temperatuurverschillen. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af.
Dit verschil is ook de oorzaak van de landwind en zeebries op kleinere schaal, maar op deze mesoschaal en als je de pijlen goed zou uittekenen vergeet men toch wel “even” de remmende werking van het dak van de wereld. Op wikipedia maken ze vrolijk gewag van China, Rusland en India als 1 geheel terwijl daar vanaf het Hindoekoesj-gebergte tot de Altai toch wel een gigantische fysische barrière staat! En de hevige regenval boven Oost-Afrika, heeft dat niet eerder te maken met de NoordOost-passaat?! Voor de hoogintelligente leerlingen geef ik dan de linken door naar de Hadley en Ferrelcellen. Dus dat riedeltje van warm land en koud water… Het is een versterkende factor, maar ook niet meer dan dat!

De tweede reden volgens wikipedia=  oorzaak voor het ontstaan van moessonregens is het verplaatsen van de lagedrukgebieden boven de evenaar. Eigenlijk is deze reden éxact dezelfde als de vorige, maar dat mocht ik die wikipedihanen niet vertellen, want de laatste zin was anders. Daar had men het ineens over stuwingsregens, een fenomeen dat niets te zien heeft met het verplaatsen van de drukgebieden, maar wel een fysisch feit is. Warme vochtige lucht wordt via de bergflanken naar boven gestuwd en gaan door afkoeling meer regen verliezen. Daardoor vinden we trouwens aan de andere kant van de gebergtes de desolate Gobiwoestijn en Takla Makan vlakte terug. Eens de toppen bereikt, dalen deze luchtmassa’s koud en droog af, warmen ze op waardoor ze meer vochtigheid kunnen bevatten en dus de streek nog droger maken. Ook hier weer een loopje met de echte wetenschap door de zelfingenomen wikipedianen.

Gelukkig mocht dus reden 3 blijven staan en kan ik verder met de ‘wetenschap’ dat mijn strijd niet voor niets is geweest. En ja, zo zit er achter 1 pagina van 1 presentatie van 1 onderwerpje van een 1 uursvak in 1 jaar in het humaniora toch héél wat body. Lang leve de wetenschap, lang leve aardrijkskunde!


Een gedachte over “Dag Wikipedia, de 3de reden is ém

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s