Tankers over de Noordpool

Herinnert u zich deze nog, nog, nog…

2 keer neen, de eerste keer omdat niemand zich nog Avro’s Top Pop nog ( flauw mopje ) en de tweede omdat inderdaad een “nieuws”item van 2017 nauwelijks nog te herinneren is. Maar deze krantenkop heb ik wel netjes bewaard.

Trieste primeur: Russisch tankschip vaart zonder ijsbreker door ijskap!

nieuwsblad 26 aug 2017

In het kader van het nieuwe leerplan aardrijkskunde wordt gevraagd om met voorbeelden de gevolgen van de impact van het versterkende broeikaseffect aan te tonen (13). Wel dit is er eentje. Ik ga, voor de correctheid, de leergierige leerlingen toch de tip mee geven om het boek van Valerie Trouet te lezen: “Wat bomen ons vertellen”. Toegegeven, het is een lastige leesbrok met ( te ) veel cijfermateriaal en feiten, maar wat wat enorm interessant is, is het feit dat belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen te linken zijn aan klimatologische veranderingen. Ik zal daarom een pagina wijden aan enkele intrigerende passages. Na verloop van tijd zal er dan zo wel een leeslijstje ontstaan, hetwelke m’n collega’s van geschiedenis of Nederlands kunnen integreren in hun vakgebied. Maar als je te weten komt dat Engelsen vroeger al wijn verbouwden, de Noormannen hun ontdekking van Amerika en dat er minder schepen van de zilvervloot in de Cariben zonken dankzij het Maunderminimum… tja dat zijn toch merkwaardige feiten die ook bij de doelstelling 13 passen.

Zouden Anuna en Greta hiervan op de hoogte zijn? #dtv

fotocredit: pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s