Een boerenjaar!?

Wie kent deze uitdrukking nog?

Een uitzonderlijk goed jaar met recordoogsten

Een goed waarnemer ziet het, de maïs staat dit jaar uitzonderlijk hoog. Nu ja; hoge aren geven nog geen garantie op rijkelijk gevulde kolven. Toch las ik op deze site dat er dit jaar wereldwijd méér maïs te oogsten gaat zijn! Ikzelf ben hier in de buurt even gaan rondwandelen en zag inderdaad dat de velden gemiddeld 2,5 m hoog staan. ( sorry voor de povere kwaliteit )

20200913_103455
veld tussen Pierstraat en Kleistraat in Kontich

Toeval of niet, maar gisteren was er ook een VRT nieuwsitem over het gratis plukken van appelen en peren in Gent. In het interview viel de term “boerenjaar” voor appelen en peren. Vreemd wel dat net de hete zon heel wat brandplekken veroorzaakt heeft en 30% van de oogst vergalde. In datzelfde bericht werd er ook een link gelegd met de klimaatverstoring. Daar ‘gaan’ we weer; alles is verstoord of zijn wij niet gewoon aan veranderingen? Maar hoge temperaturen, gepaard met uren zonneschijn en net op tijd wat regen bij wijlen, samen met een verhoogd CO2-gehalte… Is dat geen mix voor meer plantengroei?

Misschien is het waardevol eens na te gaan hoeveel boerenjaren mekaar nu opvolgen? Of net niet!? En dan de correlaties leggen, niet? Misschien hebben ze het daar wel over op dit congres van volgend jaar.

Een minder fijne kanttekening las ik op twitter. Blijkbaar is er een soort van boerenoorlog tussen loonwerkers, boeren en veevoederbedrijven. Vooral de eerste categorie heeft het niet onder de markt als ik de commentaren op deze tweet lees. Net nu heel wat oogst kan worden binnen gehaald.

Wat die recordoogst op zich dan weer betreft:
Waarvoor wordt de maïs in ons land gebruikt?
En als er dan wereldwijd meer wordt geoogst, zakt dan de prijs van cornflakes? ( wellicht niet => gezien het monopolie van deze 10 )
Kortom… weer héél wat stof tot én voor moderne leermethodieken!

Zomaar een voetnoot in het zaakvak aardrijkskunde met als kernwoorden
#klimaat #boerenjaar #landbouw #draagkracht_aarde

Alles is aardrijkskunde, aardrijkskunde is alles. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s