Loadbalancing in practice

Met een dubbel gevoel lazen we dit: Loenen heeft een slimme straat/wijk

Langs de ene kant waren we blij dat het eindelijk gebeurde, maar wij hadden natuurlijk liever zelf de primeur gehad. Het was één van onze blueprints. Met een eigen slimme meter ( zelf ontworpen ) en een LoRa netwerk ( slim aan te kopen ) hadden wij het idee om eerst een gemeenschappelijk contract te ontwerpen met een SLP* op maat van de leverancier met een stabiele en voorspelbare afname.

Een tweede bekommeris was het feit dat de netbeheerder blijkbaar maar “al te graag” nieuwe kabels de grond in jaagt en hierbij goed telt ( in hun voordeel ) terwijl de bestaande “bandbreedte” van het huidige laagspanningsnet evengoed 24/7 gemonitord kan draaien ipv nu met pieken en dalen moet afrekenen. Een mooi rekenvoorbeeld was op één van de vergaderingen waarbij de lokale relatieverantwoordelijke schamper opmerkte dat door het “succes” van een groepsaankoop 24 villa’s in een meer residentiele wijk er voor zorgden dat in die straat voor 140 000 euro moest worden geïnvesteerd om de pieken op te vangen in die lus van hun laagspanning. Hm, terwijl 140 000 / 24 huizen haast 1 batterypack per huis of een wijkbatterij?

Lees in die optiek zeker dit

Vlaanderen’s eerste wijkbatterij

* SLP: in mensentaal: een soort van voorspelling van hoeveel wanneer jij als klant gaat afnemen van hem. Hierop kan de leverancier dan op de belpex inspelende betere prijzen per kWh bedingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s