Waterbeleid in Vlaanderen

Een onderbelicht aspect van onze werking is het denken rond het gebruik van water. Nochthans bekijkt Kontich stroomt! water als een essentieel element in de energiehuishouding, vandaar dat plekje in ons logo.

In eerste instantie heeft het weinig te zien met energie-opwekking als dusdanig, maar toch heeft dit veel voorkomend element héél wat potentieel. Tuurlijk waren we maar wat vereerd mee te mogen werken aan een integraal waterbeleid, want de uitdagingen zijn gigantisch! Dat weet ik dan weer uit m’n ervaringen met de lessen aardrijkskunde die ik beroepsmatig geef. ( zie link beneden )

Omdat deze mensen van deze “arena” rond water weten dat ik kritische uitlatingen altijd laat volgen door constructieve oplossingen, mocht onze groep mee werken rond het nuttig aanwenden van al dat hemel-, rivier- en grondwater dat blijkbaar schaarser wordt. Duizenden liters hemelwater per inwoner per jaar lijkt veel maar is slechts een habbekrats las je weet dat een Belg ongeveer 110 liter water per dag (!!) verbruikt.

2 ideeën werden weerhouden als “verder over na te denken en hoe dit te concretiseren!
#waterboeren: Waarom zouden boeren niet hun land als een soort van wadi kunnen gebruiken cfr de rijstterrassen in Moesson-Azië. Of net als de watertonnetjes op de Poggio en andere hellingen in het zomerdroge mediterrane klimaat.
#vliegende_kersen. Gezien het traject van deze adviserende werkgroep kunnen we voorlopig er niet veel rond vertellen, maar gebruik maken van Deliveroo-drones die kersen vers van het veld naar de klant vliegen ( on demand ).. Waarom niet!?

Het ene is het aanwenden van minder rendabele percelen grond om als micro-Coo’s uit te bouwen. Dit kan plaatselijke infiltratie bevorderen en met een slim of intelligent meternetwerk ook als pasmunt worden gebruikt voor nabije intensieve teelten. Dit waterboeren gebeurt vaak iets té ver van verstedelijkte gebieden om als pluktuin te dienen.

Het andere is, nu zeker in coronatijden, het idee van plukboerderijen verder logistiek uit te bouwen. Een soort van pakjesdiensten (aan)gestuurd door drones of zelfrijdende boodschappenkarretjes inleggen om klanten het gemak te bieden sneller aan vers eigenkweek fruit en groenten te raken. Het kan worden ingelegd tussen het veld en de biowinkel(s) voor goedkopere groenten. En als exquise transport van hoogwaardiger fruit. Vandaar de metafoor van de vliegende kersen.

Als leerkracht greep ik natuurlijk deze gouden kans om informatie in te winnen en een netwerk uit te bouwen rond het thema water, een meer prominent stuk in het aardrijkskunde-onderwijs. Onze nieuwe uitdagende leermethode Isaac-aardrijkskunde kan er enkel maar wel bij varen.
Trouwens een ISAAC-actie is : “steel eens ‘virtueel’ een stoeptegel!”. Het hoe en waarom lees je exclusief in deze leermethode 😉

uw leerkracht, maar ook CDO.

Update: op de internationale dag van het water 2021 ging de website on line en mocht dit ook gecommuniceerd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s