Agro-ecologische oplossing is de beste

Dit interessant artikel geeft meer slagkracht aan onze visie om een agrobos in bijv. Senegal te sponsoren. 

Is het niet meer verstandig om in te zetten op een nieuw ‘model’:

Parallel aan de landbouwrevolutie, is gebleken dat de agroecologische landbouwevolutie die uitgaat van lokale omstandigheden en kennis, maar ook openstaat voor technische verbeteringen, eenzelfde productieverhoging kan realiseren, die wel duurzaam is en die familiebedrijven een goed inkomen kan bezorgen.

Voor de agroecologische evolutie zijn transparante en duurzame producent-cliënt-ketens essentieel. In deze directe ketens wordt ‘basis’ voedsel zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, komt ‘speciaal’ voedsel uit buurlanden, en ‘exclusief’ voedsel uit andere continenten.

Belangrijk te onthouden is de juiste teeltkeuzes. ‘Sperziebonen uit Senegal‘ is geen goed idee!!

We zouden dus juist de nadruk op de import van ‘speciale’ goederen moeten leggen, zoals écht duurzame en eerlijke cacao, koffie, en thee; en tegelijkertijd het vergroten van voedselproductie met agroecologische middelen en het creëren van grotere binnenlandse markten voor lokale producten moeten steunen.

Een hoopgevende opvatting is de volgende:

Maar we kunnen de wereld ook voeden met duurzame agroecologische ‘familielandbouw’, die zich niet alleen ontwikkelt met behulp van kennisinstituten, maar ook dankzij lokale boerenkennis en de uitwisseling van ervaringen.

Wij verwijzen u graag door naar onze projectpagina:

www.runforforest.be

imagecredit: pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s