Opgeruimd staat netjes!

Waar gaan we voor?

Kiezen we voor een droog en dor Vlaanderen of trachten we beken terug echte aders van micro-biodiversiteit te maken? Naar jaarlijkse gewoonte wordt de Mandoerse beek netjes geruimd. Het water moet er immers zo snel mogelijk weg, niet?
In 2011 en 2016 maakten we immers doffe ellende mee met deze waterloop. De ene keer was het na een wolkbreuk.

De andere keer na dagen van aanhoudende regen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160116_02071318

De gemeente werd gesommeerd en moest haar burgers droge voeten beloven. Er zijn werken stroomopwaarts gebeurd; een retentiebekken werd aangelegd! Dit beschermt de Ritawijk tegen komende overstromingen.
Nu nog de gewoonte er uit krijgen om de waterlopen willes nilles te ‘rechten’ en rein te houden.
Het is moeilijk iets aan te tonen dat je niet ziet. En ja de laatste winters zijn droog geweest. Vaststellingen van de burger zijn nu eenmaal onderhevig aan perceptie. Verder zijn ze nogal tijdsgebonden. Ik zal nog wel eens verwezen worden naar wat deze mensen terecht lieten optekenen in dit artikel.

Maar! Ook moeten we onderkennen dat Vlaanderen verdroogt en dat traag lopende beken het water de kans geven toch een beetje in te dringen.
Dus is nu het ruimen van de beek een goede of kwade zaak? Dat is iets wat je aan de mensen niet kan uitleggen in het ‘als dan’ scenario. Zo lang er geen herhaling van de regenhoeveelheden van 2016 komen, hebben de contra-opruimers ongelijk.

Het voortschrijdend inzicht zal hopelijk ook ooit eens in dit verhaal doordringen zeker? Nu lijkt het alsof we onze stroomafwaartse buurgemeente Aartselaar graag eens met de broekspijpen opgestroopt zien lopen.

Het is een héél klein aspect van de kennis en inzichten die ik, als CDO van Kontich stroomt wil vergaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s