Waterstof doorheen aardgasnet?

Het is en blijft een topic. Kan het nu niet of wel? Is het mogelijk pure H2 door bestaande aardgasleidingen te sturen zonder een Hindenburgscenario of Gellingen 2.0 te veroorzaken?

Terwijl Elugie ( link ) tracht met minikrachtcentrales door te breken en autoconstructeurs met fuelceltechnologie de actieradius van elektrische auto’s op te drijven was er, op het eerste zicht, niemand bezig met het omvormen van onze bestaande aardgasinfrastructuur naar een waterstofgasstructuur. Onze eerste contacten meldden ons dat dit onmogelijk was. Blijkbaar is dit zonder onze noorderburen gerekend.

Nederland onderzoekt wel degelijk de piste om aardgasleidingen geschikt te maken voor het transport van pure waterstof. Op twitter kwamen we dit te weten en ik was zo vrij het rapport te vragen. Via deze link kan iedereen deze eerste resultaten nalezen. Ze zijn er nog niet helemaal, maar toch. Mocht Vlaanderen ooit ( liefst morgen ) een regelluwe zone opzetten, wij hebben een perfecte pitch en werkbaar model, eentje waarbij één van de grootste autoconstructeurs van de wereld zou mogen mee uitpakken..

Fluvius sprak er op 28 juni zelf niet direct over, maar de week daarvoor, tijdens de infosessies voor de gemeenten, spraken ze zich onomwonden uit over deze energiedrager als het nieuwe energiemanna. Tijdens deze vergadering waren er gelukkig andere mandatarissen die de netelige vraag stelden waarom er eerst miljoenen worden geïnvesteerd in het omschakelen van laag- naar hoog calorisch gas om daarna misschien een secundair H2 net aan te leggen. Er is iets van aan natuurlijk, maar ik begrijp de spagaat die een netbeheerder moet maken. Wat zal het snelst zijn? Van gas los of van laag calorisch gas los. Sta er maar eens voor, voor die keuze.

Wij volgen dit op om de “eenvoudige reden” dat dit wel eens een zeer interessante wenteling in de energiewende zou kunnen betekenen. Niet als vervanging van, maar als aanvulling op! Wij halen ook ons zonnepark 3.0 terug van onder het stof en de mensen van die gekende autofabrikant, Hyundai, in Kontich weten dat wij weer zullen langskomen. Januari 2019 was de afspraak, jammer genoeg koos deze eieren voor z’n geld of had deze last van koudwater(stof)vrees?

Ter informatie, momenteel lopen er al enkele H2-leidingen doorheen België, maar deze zijn strikt gescheiden van het huidige aardgasnet.

Marc Bellinkx
CDO Kontich stroomt.

Lees in dit verband ook nog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s