Volg de zon… ’t levert voordelen op!

De zon ‘vangen’ is een eenvoudige manier om zelf energie op te wekken. Door ze te volgen gebruik je de zonnepanelen zelfs beter!

Panelen zijn goedkoper geworden, ze zijn relatief performant en gaan een dikke 25 jaar mee. Maar..

Een terechte opmerking van een statische installatie is dat ze heel vaak pal naar het zuiden zijn gericht en ze bijgevolg energie opwekken op een ‘economisch’ minder interessant uur. Toen wij het dossier van de brandweer van Kontich mochten voorstellen, gingen wij automatisch uit van een systeem om de zon te volgen. Voordelen zijnlegio:

  • meer opwekking, tot zelfs 30%
  • de panelen gingen op hun totale levensduur efficiënter worden gebruikt.
  • gedurende de dag een groter aanbod van eigen opgewekte energie

De opwerping van dat het complex én veel onderhoud nodig heeft is een drogreden want de wormwielen en assen zijn low-tech en robuust! Verder is de meerkost niet zo hoog in verhouding met de opgewekte energie. Voor onze contreien zitten we snel aan die 30% méér elektriciteit voor een meerkost van 15-20%

Straffer nog! Als we “ooit” een slim tarief hebben én slimme meters kan je mits wat eenvoudige hard- en software via een sturing de zonnepanelen op piekmomenten “dimmen” om het straatnet niet te belasten. Mochten we dan ook nog een slimme netbeheerder hebben kunnen we dit in rekening brengen voor de uitbouw van een smartgrid.

Een prosument kan zo dan een prosumactor worden.

wordt waarschijnlijk vervolgd!

enkele sensor’s en een micro-computer volstaan voor de hardware

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s